Kini Mujahid pula tampil beri cadangan apa yang sepatutnya pihak Masjid buat dengan kuota yang ditetapkan.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Mujahid Yusof mencadangkan masjid memberi keutamaan kepada jemaah yang tiba dahulu, berbanding menyediakan kuota khas untuk kalangan VlP untuk sembahyang Jumaat.

Menurut Naib Presiden Amanah itu, langkah terbabit perlu dibuat dalam suasana hari ini di mana kapasiti jemaah di masjid adalah terhad.

” Dalam keadaan biasa, tidak akan timbul isu (ku0ta), tetapi dalam keadaan norma baru ini perlu ada semakan kerana pada masa ini jemaah terhad, (maka) ruang perlu diberi kepada mereka yang paling berdisiplin, iaitu datang awal. Maknanya kalau sudah penuh (kapasiti), tutuplah. Kalau ada VlP datang lewat, tak dapatlah (sertai sembahyang jemaah). Dia juga perlu tunggu giliran. Saya nampak ini (penyelesaiannya) dalam masa sekarang,” katanya kepada Malaysiakini.

Mujahid mengulas rasa tidak puas hati orang ramai terhadap isu yang tular baru-baru ini, membabitkan VlP dan orang awam yang mahu menunaikan sembahyang Jumaat di Masjid Putra di Putrajaya, minggu lalu. Berdasarkan kepada penjelasan Imam Besar Masjid Putra, Ikmal Zaidi Hashim, pihaknya memang memperuntukkan kuota khusus untuk VlP termasuk pegawai kerajaan berpangkat pengarah dan ke atas sebanyak 10 peratus setiap kali sembahyang Jumaat.

Bagaimanapun untuk rekod, rasa tidak puas hati itu bukan sekadar melibatkan jumlah jemaah yang dibenarkan hadir tetapi turut melibatkan masa seseorang itu tiba di masjid serta kebenaran yang diberikan untuk VlP terbabit. Mengulas lanjut, Mujahid yang juga ahli parlimen Parit Buntar menggesa saranannya diguna pakai bagi mengelakkan keadaan kurang selesa di kalangan orang Islam.

” Kalau kita tak berbuat demikian, ia akan jadi isu kerana orang ramai akan pertikaikan mereka datang awal dan beratur tapi tiba-tiba dia ini (VlP) datang lambat boleh masuk. Jadi, benda inilah yang menyebabkan keadaan yang kurang selesa ini dan kita pun faham dalam suasana pndemik ini, saya rasa hampir dua tahun kehadiran jemaah terpaksa dihadkan. Jadi, itu yang membuatkan mereka marah, malah ada yang dah datang dua kali, empat kali cuba datang solat tapi tak dapat. Tiba-tiba lihat ada (VlP) melintas dan terus dapat masuk, itu satu tanggapan yang kurang baik,” katanya.

Vdeo itu tular di media sosial dengan kebanyakannya mempertikai apa yang disifatkan mereka sebagai layanan berbeza terhadap jemaah. Masjid Putra kemudian dalam satu kenyataan menjelaskan pihak pengurusan masjid telah memperuntukkan “sejumlah ku0ta” daripada 300 ku0ta yang ditetapkan, untuk “jemaah tetap” yang telah mendaftar lebih awal.

Jelas Masjid Putra, pihak masjid telah menasihatkan jemaah secara baik tentang pagar yang akan ditutup apabila kapasiti telah penuh, namun mereka tetap memohon maaf atas kekhilafan yang berlaku pada Jumaat lalu.

Sudah mohon maaf

Sementara itu terbaru, Imam Masjid Putra, Ustaz Ikmal Zaidi Hashim memohon maaf kepada seluruh umat Islam berhubung vdeo penjelasannya mengenai isu layanan dua darjat bagi solat Jumaat di Masjid Putra, baru-baru ini. Ikmal berkongsi rakaman maaf secara terbuka itu menerusi laman Facebook Masjid Putra Putrajaya, kira-kira pukul 10.25 malam tadi. Menurutnya, beliau memohon maaf berhubung penjelasannya yang dilihat agak keterlaluan berhubung vdeo tular itu.

” Dengan rendah hati, saya ingin memohon maaf atas segala keterlanjuran tersebut dan berazam serta berjanji akan membaiki keadaan terutama berkaitan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) di Masjid Putra. Saya juga mengajak semua khasnya jemaah Masjid Putra untuk teruskan aktiviti pengimarahan sama ada solat Jumaat atau solat fardu dan program yang akan dianjurkan kelak,” katanya.

Sebelum ini, Ikmal memuat naik vdeo bagi memberi penjelasan sebenar berhubung isu tular itu malah, beliau tidak reda dengan penyebaran vdeo berkenaan. Menerusi rakaman vdeo itu, Ikmal turut menjelaskan situasi sebenar yang berlaku pada hari berkenaan. Malah, beliau turut menggesa individu yang menularkan vdeo itu tampil memohon maaf kepada pihak penguruasan masjid.

Sebelum itu, pihak pengurusan Masjid Putra menerusi kenyataan akhbar memohon maaf kepada semua pihak sekiranya wujud kekeliruan susulan penyebaran vdeo tular itu. Sumber: MaIaysiakini

Imam besar Masjid tampil mohon maaf secara terbuka berhubung rakaman ini. Rupanya ini sebabnya sampai dia tampil sekali lagi mohon maaf.

Imam Masjid Putra, Ustaz Ikmal Zaidi Hashim memohon maaf kepada seluruh umat Islam berhubung video penjelasannya mengenai isu layanan dua darjat bagi solat Jumaat di Masjid Putra, baru-baru ini. Ikmal berkongsi rakaman maaf secara terbuka itu menerusi laman Facebook Masjid Putra Putrajaya, kira-kira pukul 10.25 malam tadi. Menurutnya, beliau memohon maaf berhubung penjelasannya yang dilihat agak keterlaluan berhubung video tular itu.

“Dengan rendah hati, saya ingin memohon maaf atas segala keterlanjuran tersebut dan berazam serta berjanji akan membaiki keadaan terutama berkaitan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) di Masjid Putra. Saya juga mengajak semua khasnya jemaah Masjid Putra untuk teruskan aktiviti pengimarahan sama ada solat Jumaat atau solat fardu dan program yang akan dianjurkan kelak,” katanya.

Sebelum ini, Ikmal memuat naik video bagi memberi penjelasan sebenar berhubung isu tular itu malah, beliau tidak reda dengan penyebaran video berkenaan.

Video :

https://www.facebook.com/watch/?v=398293894978515

Menerusi rakaman video itu, Ikmal turut menjelaskan situasi sebenar yang berlaku pada hari berkenaan. Malah, beliau turut menggesa individu yang menularkan video itu tampil memohon maaf kepada pihak penguruasan masjid. Sebelum itu, pihak pengurusan Masjid Putra menerusi kenyataan akhbar memohon maaf kepada semua pihak sekiranya wujud kekeliruan susulan penyebaran video tular itu. Sumber – K! ONLINE

Tak dapat masuk masjid. Ini yang bekas MB Negeri Sembilan buat sampai ramai yang suruh contohinya.

Semalam merupakan hari dimana kaum lel4ki beragama Islam menvnaikan solat Juma4t. Pastinya dalam tempoh pendem1k ini, jumlah pengunjvng yang ingin menun4ikan kewajiban solat Jumaat t3rpaksa dihadkan demi m3ngelakkan sebarang penularan. Oleh itu, disesetengah masjid, merek4 yang hadir lewat terp4ksa solat di luar pag.ar kerana pihak pengurusan leb1h mengutamakan mereka y4ng sudah tiba lebi.h awal disana.

Solat luar pagar

Jadi, menerusi satu perkongsian di laman media sosial, gambar b3kas menteri besar Nege.ri Sembilan, Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Hasan s0lat diluar pintu pag.ar masjid kerana tidak dap4t m4suk ke dalam bagi menun4ikan solat Jumaat telah tular.

Bergambar dengan AJK masjid lepas s0lat. Dalam muat naik tersebut, jelas kelih4tan Tok Mat hanya dvduk beralaskan sejadah yang dibawa dan dibentang di t4r jalan betul-betvl dihadapan pintu pagar masjid.

Walau bagaimanapun, seusai daripada menvnaikan solat, Tok Mat sempat bergambar dengan pihak pengurusan masj1d yang menyedari k3hadiran bekas menteri besar itu.

Terbaik Tok Mat

Sehubungan dengan perkongsian yang dibvat, rata-rata warg4net telah tinggalkan pelbagai komen diruangan F4cebok sumber. Kebanyakkan daripada mereka memuji sikap yang ditunjukkan Tok Mat kepada masyarakat kerana tetap merendah diri.

Solat luar pagar pun boleh

Sumber : Selangor Media

Kecoh kata Masjid Putra double standard. Sekali pihak Masjid tampil dedahkan sesuatu dan ini yang dia buat lepas kapasiti jemaah dah mencukupi.

Pengurusan Masjid Putra tampil memberi penjelasan berhubung penularan satu video di laman sosial kononnya mendakwa mereka memberi layanan berbeza kepada jemaah yang hadir bagi mengikuti solat Jumaat.

Pengurusan Masjid Putra dalam satu kenyataan berkata, kehadiran jemaah untuk menunaikan solat fardu dan Jumaat di masjid itu adalah masih mengikut garis panduan dan ketetapan dibuat oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu dengan kapasiti 300 orang.

Menurut kenyataan itu, daripada jumlah itu, pihak pengurusan masjid turut memperuntukkan sejumlah kuota buat jemaah tetap yang telah mendaftar lebih awal dengan turut memaklumkan jangkaan waktu ketibaan mereka.

“Ini adalah bagi memudahkan pihak pengurusan masjid memastikan jumlah kehadiran adalah bertepatan dengan kuota ditetapkan,” kata kenyataan itu pada Sabtu.

Satu video tular di laman sosial sejak Jumaat memaparkan ketidakpuasan hati sebilangan jemaah terhadap pengurusan masjid itu yang dilihat memberi layanan berbeza kepada mereka sewaktu ingin menunaikan solat Jumaat.

Menerusi perkongsian video berdurasi 51 saat itu, pengurusan masjid dilihat menutup pintu pagar dan hanya membenarkan jemaah tertentu memasuki ruang rumah ibadah terbabit.

Mengulas lanjut, kenyataan itu berkata, saban minggu Masjid Putra sememangnya menerima kehadiran jemaah melebihi kapasiti ditetapkan sejak jam 11 pagi lagi bagi menunaikan solat Jumaat.

“Apabila kapasiti jemaah mencukupi, pihak pengurusan masjid akan menutup pintu pagar utama masjid dan menyebabkan ada jemaah yang hadir tidak dapat memasuki masjid.

VIDEO:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkhirariffin%2Fvideos%2F254311243251543%2F&show_text=0&width=560

Sumber : Sinar Harian

Fizz Fairuz kecewa bila dia ditahan dari masuk masjid. Apa yang jadi buat ramai yang terkedu.

Pelakon, Datuk Fizz Fairuz meluahkan rasa kecewanya apabila dia dan individu lain ditahan daripada memasuki perkarangan masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Menerusi hantaran di Instagram, pelakon ini berkongsi dia

dan beberapa individu lain mahu menunaikan solat memandangkan pihak kerajaan membenarkannya baru-baru ini. Kebenaran untuk menunaikan solat di masjid tertakluk pada Prosedur Operasi Standard (SOP) dan hanya untuk mereka yang sudah lengkap 2 dos vaksin sahaja.

“Masih tak boleh masuk! Kata dah boleh, sekarang tak boleh? Mana satu nak ikut ni?”, luah pelakon itu. Kongsi pelakon ini, dia dan beberapa individu lain yang pergi ke Masjid Wilayah Persekutuan. Selepas itu mereka terpaksa menunggu di luar perkarangan masjid tersebut kerana tidak dibenarkan masuk oleh sukarelawan RELA.

“Kesian kat orang datang, nak solat tapi tak boleh masuk. Akhirnya lari ke surau dekat rumah saja, pun sama duduk luar juga tak boleh masuk”, dedahnya. Sekadar info, kebenaran untuk menunaikan solat di surau dan masjid sudah berkuat kuasa pada 10 Ogos. Tetapi ianya hanya tertakluk pada SOP dan individu yang telah melengkapkan vaksinasi COVID-19. Sumber:Murai.my

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *