Ada 2.5k guru yang masih belum divksin tanpa alasan kesihatan. Sekali Radzi Jidin dedah apa yang akan dia buat dengan guru yang belum divksin.

Mana-mana guru yang enggan untuk divks1n tanpa sebarang alasan kesihatan bakal diasingkan di kawasan khas di sekolah nanti. Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin, berkata mereka akan ditempatkan di satu kawasan daripada guru-guru lain yang sudah divaksin serta murid.

Diasingkan dan bakal dikenakan tindakan

Katanya menerusi Berita Harian lagi, Kementerian Pedidikan (KPM) kini sedang meneliti tindakan susulan yang akan dikenakan ke atas guru-guru terbabit. Tambah beliau lagi, bagaimanapun masih belum memuktamadkan sebarang jenis tindakan terhadap guru terbabit.

“Menerusi rekod KPM, kira-kira 2,500 guru dikenal pasti enggan divks1n4si tanpa alasan kesihatan. Angka ini selepas kita tolak jumlah guru yang belum boleh divksin atas alasan kesihatan. Secara umumnya, mereka (guru enggan divaksin tanpa alasan kesihatan) juga tidak akan dibenarkan mengajar secara bersemuka di kelas, selain perlu membuat tugasan yang akan ditentukan kemudian.“

Sebelum ini, Datuk Radzi Jidin telah mengumumkan bahawa sesi persekolahan akan dibuka secara berperingkat awal Oktober ini. Biarpun ada pihak anggap bahawa pembukaan pada waktu tersebut tidak wajar, beliau tegaskan bahawa keputusan itu dibuat berdasarkan penelitian lanjut selain mengambil kira pertimbangan daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN), lapor Astro Awani. Sumber : Lobak Merah

Ada Lagi Segelintir Guru Di Negeri Selangor Yang Tolak Vksin. Sekali Sultan Selangor Titah Ini Yang Bakal Berlaku Kepada Guru Yang Masih Degil.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam telah memberi peringatan kepada guru-guru Al-Quran dan Fardu Ain akan kemungkinan kehilangan tugas sekiranya mereka enggan mengambil vksin. Dalam titah Baginda yang dimuat naik di Facebook Selangor Royal Office, Sultan Sharafuddin turut menegaskan yang tindakan yang sama turut akan diambil ke atas pegawai masjid dan surau serta jurunikah yang enggan menerima vaksin. Menurut laporan terperinci daripada Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), seramai 326 orang guru KAFA belum mendapat suntikan vaksin Covid-19. Manakala 95 orang guru KAFA enggan menerima suntikan vaksin berkenaan.

Sementara itu, seramai 59 orang pegawai masjid belum mendapat svntikan vksin C0vd19, dengan 11 orang lagi enggan berbuat demikian. Manakala, 9 orang jurunikah pula masih belum divksin dan 6 dikenal pasti enggan menerima vksin. Bagi golongan ini yang memilih untuk tidak mahu divksin, Beta amat dukacita kerana mereka akan membahayakan diri mereka sendiri dan orang ramai. Beta bimbang jika masih ada guru-guru KAFA yang tidak divksin, ia boleh memudaratkan para pelajar.

Beta ingin mengingatkan kepada guru-guru KAFA yang masih berdegil ini, mereka berdepan kemungkinan tidak dibenarkan untuk meneruskan tugas. Begitu juga kepada pegawai-pegawai masjid dan jurunikah yang enggan divksin, mereka juga berhadapan dengan tindakan yang sama.”

Selain itu, Sultan Selangor turut meminta agar pihak berwajib untuk mengambil tindakan ke atas 268 guru sekolah rendah dan 182 guru sekolah menengah di Negeri Selangor yang enggan divksin. Baginda turut menyeru rakyat Negeri Selangor untuk tidak khuatir atau ragu-ragu untuk mendapatkan vksin lebih-lebih lagi isu berkaitan vksin telah banyak kali disebut dalam khutbah Jumaat dan kenyataan akhbar. Sumber : Lobak Merah

Wanita dkwa ada pula anggota PPV yang berkelakuan teruk macam ni. Sekali ini tindakannya.

Baru-baru ini, seorang wanita telah dedahkan di media sosial mendkwa dia telah diganggu oleh seorang anggota keselamatan yang bertugas di salah sebuah Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Johor. Menurut wanita tersebut, ketika dia masuk ke laluan masuk pertama, seorang petugas memakai pakaian celoreng telah meminta dia menunjukkan kad pengenalan dan akaun MySejahtera sebelum mengoratnya.

Dikatakan, anggota keselamatan tersebut telah menggunakan perkataan “cucuk” secara lucah dan turut sertakan isyarat lucah sambil digelakkan oleh anggota berpakaian celoreng lain. Nak saya cucuk awak ke? (Sambil dia tunjuk isyarat satu jari telunjuk dimasukkan dalam genggaman tangan satu lagi).” Selain itu, seorang lagi petugas lain telah memberikan komen tentang pakaiannya dan bergurau mengatakan ‘I love you‘ dalam bahasa Cina.

Pun begitu, wanita ini turut mengatakan, petugas lain yang membantunya mengisi borang, tunjuk arah, bagi kad, ambil gambar, doktor yang memberi penerangan dan jururawat pemberi vaksin telah menjalankan tugas mereka secara profesional.

Polis Siasat Dkwaan

Ekoran ini, wanita berusia 32 tahun ini telah pun membuat laporan polis pada jam 4.56 petang pada hari yang sama. Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan ACP Mohd Padzli Mohd Zain berkata, pihaknya telah pun merakam keterangan wanita tersebut terhadap anggota keselamatan yang bertugas di PPV Pusat Konvensyen Antarabangsa Johor (Persada), lapor MalaysiaKini. Kenyataan pengadu telah dirakam dan kes masih dalam siasatan di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan kerana mengaibkan kehormatan.

Kini Dr Adham Baba umum individu 60 tahun ke atas boleh terus walk in di PPV untuk dapatkan vaksin. Sekali ianya diperkenalkan di 2 tempat ini dahulu.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba bercakap ketika temu bual mengenai Covid-19 di Kementerian Kesihatan hari ini. INDIVIDU berusia 60 tahun ke atas boleh menerima suntikan vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) secara ‘walk in’ sahaja tidak lama lagi.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi sidang media khas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Khamis. Ujar beliau, ia akan diperkenalkan di Selangor dan Kuala Lumpur terlebih dahulu sebelum diperluaskan ke negeri lain.

Ramai yang risau tak dapat vaksin. Sekali nasihat Kj supaya rakyat bertenang sementara menunggu bekalan tambahan vaksin.

Masyarakat diminta bertenang sementara menunggu bekalan tambahan vaksin tiba di Malaysia tidak lama lagi kerana semua sasaran pemberian vaksin adalah berdasarkan pada perbekalan yang ada, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.

“Bertenang. Bekalan akan sampai nanti.  Saya tidak simpan mana-mana vaksin. Vaksin itu sampai saya hantar…kita dapat pelepasan lot (vaksin).. “…dari Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), kita akan terus hantar pada negeri-negeri dan pusat pemberian vaksin (PPV) kita.. Kita punya kadar penggunaan vaksin kini 90 peratus.

“100 vaksin sampai, 90 akan diguna dalam tempoh beberapa hari. 10 tu ‘buffer’ sikit untuk janji temu akan datang,” katanya dalam sidang media program pertama pemberian vaksin sektor pengangkutan dikendalikan Lembaga Pelabuhan Klang bermula hari ini. Khairy berkata, penggunaan vaksin yang mencecah 90 peratus itu menyebabkan terdapat negeri yang sudah tidak mempunyai bekalan vaksin yang banyak.Sumber: Bernama

Terkini Khairy Jamaluddin maklumkan pekerja kurier dan penghantar makanan akan mula terima vaksin mulai julai ini.

Pekerja Kurier & Penghantar Makanan Akan Mula Terima Vaksin Mulai Julai – KJTerkini Khairy Jamaluddin maklumkan pekerja kurier dan penghantar makanan akan mula terima vaksin mulai julai ini.Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin memaklumkan bahawa kakitangan kurier serta pekerja penghantar makanan akan mula menerima vaksin pada bulan depan.

Katanya, perkata tersebut telah dimuktamadkan menerusi perbincangannya bersama Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, lapor MalaysiaGazette. Terdahulu, beliau telah diminta untuk mengulas tentang kebimbangan pekerja kurier menjadi pembawa virus Covid-19 kerana bekerja dalam situasi yang terdedah dengan penularan wabak itu.

“Kita telah setuju untuk mula memberi vaksin kepada kakitangan kurier dan penghantar-penghantar makanan bermula Julai ini.” Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) juga turut memaklumkan status penggunaan vaksin Pfizer kepada remaja akan diumumkan pada Khamis ini.Sebelum ini, pada 18 Jun lepas beliau telah memaklumkan bahawa vaksin akan diberikan kepada pelajar Tingkatan 5 dan 6 selepas Pihak Berkuasa Kawalan Ddh meluluskan pengunaan vaksin Pfizer-BioNTech bagi individu berusia 12 tahun ke atas.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *