Bakal suami 10 tahun muda dan lagi 5 hari nak nikah. Lebih terkejut bila dapat mesej macam ni dan terus berkecai hatinya.

Gambar hanyalah ilusi. Ok saya kenal kan diri saya lara (bukan nama sbenar), saya nak kongsi kan cerita saya, berkenaan suami saya penghidap h1v positif sebelum tu, saya nak bagitau, tujuan post saya ni, bukan untuk mengaibkan suami mahupun diri saya sendiri.

Tujuan saya, untuk memberi semangat untuk saya, dan doa kn saya semoga terus kuat dengan ujian ni, warganet doa kan saya ye. Saya berkenalan dengan suami saya 1 bulan macamtu, lepastu kite orang setuju untuk nikah, atas dasar suka sama suka.

Perkenalan yang singkat, suami saya muda 10 tahun dari saya, saya 30 tahun suami saya 20 tahun. Nak dijadikan cerita, lepas dah berbincang dengan keluarga masing-masing, untuk kami berkahwin, alhamdulillah semua setuju. Mula la, untuk saya dan suami, isi borang untuk kahwin dan lengkapkan segala-segala yang diminta oleh pejabat agama, dalam borang khawin tu ade sertakan sekali dengan borang ujian saringan H1V,

Sebelum saya dan bakal suami nak pegi buat untuk ujian saringan H1V nie, lagi 5 hari sbelum nak nikah, malam esok sebelum nak pergi ke klinik buat ujian saringan H1V tu, bakal suami whatsap saya, dia bagitahu saya, ade benda nak bagitahu dan berterus terang dengan saya.

Ok saya pon risau la, sebab bunyi macam serius, dalam fikiran saya, tak jadi nak kahwin ke, takpe saya kuatkan jugak hati saya nie, saya pon reply whatsap die, dan tanya kenapa, ape benda yang nak bagitau tu. Dia minta saya jangan marah, jangan tinggalkan dia selepas dia berterus terang dengan saya, ok la saya pon ckp dengan dia, insayaaAllah saya tak marah, Bakal suami saya bgtau yang die penghidap H1V positif setahun yang lalu.

Allahuakbar, hati saya berkecai mlm tu,sedih teramat sgt, lagi 5 hari nak nikah. saya dapat berita yang mcmnie, segala persediaan khwin semua da sedia,, Malam tu saya nangis sepuasnye, saya rse macam dunia ni gelap sekejap, macam-macam perasaan ade mase tu, marah, sedih, sakit hati.

Tapi saya tak percaya ape yang die bagitau yang die ade H1V, takpe saya bagitau die, esok kite buat ujian saringan H1v, kite tunggu keputusan yang keluar, Saya nak tenggok depan mata saya sendiri keputusan tu betul ke tak yang awak penghidap H1v positif. Keesokan hari nie ada buat ujian saringan h1v sementara tunggu keputusan keluar dalam hati saya tak henti-henti berdoa yang bakal suami saya bukan la penghidap h1v positif.

Tak lama lepas tu doktor panggil kami masuk,dokter bagitau keputusn saya dulu, alhamdullilah, saya bebas dri h1v, lepastu dokter bgtau keputusan bakap suami saya, doktor minta saya bertenang bila dia bagitau keputusan nie, dlm hati saya memang dah rasa tak sedap sgt. Saya kuatkan jugak, oke doktor bgtau yang keputusan bakal suami saya sah positif H1V, dengan tak fikir ape2, air mata saya laju keluar berjurai, saya nangis teresak2 depan dokter tu, dokter tu reda kn sedih saya, dokter kaunseling saya untuk yang pesakit h1v nie.

Dokter bagtau saya suruh fikir masak2 sebelum nak terus kn perkahwinan nie, sebab h1v bukan la benda yang main2, h1v nie boleh benjangkit kat saya dan bakal anak nti, dokter mintak saya buat keputusan msak2, ade lg 5 hari tak terlambat untuk saya buat keputusan kalau nak batalkan perkahwinan nie.

saya rse dunia ni gelap, saya nangis sepuasnye, saya ambik mase 1 hari untuk buat keputusan nie, balik dari tu saya luahkan semua dekat family, yang bakal suami saya ade h1v, famly saya semua terkejut, ade yang tak setuju saya terus kan perkahwinan nie, mlm tu saya berdoa.

Saya buat keputusan, Keputusan saya untuk terus kan perkhwinan dengan bakal suami saya yang penghidap H1V positif, oke saya terus kan, saya setuju untuk berkhwin dengan die, saya terima die dengan hati terbuka.

Saya ikhlas terima die seadanye, saya dah janji dengan dia, apepon jadi saya tetap dengan awak, lepas kite kahwin saya akan bawak dia untuk dapat kan rawatan h1v, Alhamdullilah, sekarang saya dan die dah sah suami istri, saya sgt sayang kn die, saya iklas terima die seadanye.

walaupun saya tau, penyakit H1V takkan disembuhkan, saya redha dengan semua nie, alhamdullilah sekarang dah masuk 1 bulan usia perkahwinan kami, baru je lagi, rutin saya setiap minggu teman suami pergi hospital buat rawatan, setiap hari saya akan ingat kan dia makan ubat.

Setiap hari jugak saya selalu bagi kata2 semangat untuk die, saya taknak die rse down, saya nak die bahagia, doktor ade bagitau saya, pesakit h1v nie tak macam orang lain, kebanyakan umur tak panjang, sebab dalaman pesakit h1v nie, akan rosak, takpe saya da redha ape yang bakal jdi selepas nie.

Sementara ade mase saya dengan dia, saya sentiasa buat dia bahagia, saya nak happy selalu, taknak sedih2, nanti bile dia takde, saya jadikan semua nie memori untuk saya ingat selalu, Saya tak mintak banyak, tolong doa kan saya sentiasa kuat ye dengan semua nie, dan doa kn semoga ade keajaiban untuk suami saya. Tq admin siarkan kisah saya.

Komen warganet:

Niass: Untuk makluman y belum tahu h1v kalau pesakit tu terima rawatan dengan betul dia boleh ada life mcm org normal biasa ..bila nk ada anak pown doktor akan atur masa y sesuai dan sapa y follow betul2 nasihat doktor diorng boleh dapat ank bebas h1v ..dan isteri yang bebas hiv ..y penting pesakit follow rawatan betul2.

Idzam; Nothing to worried hidup dgn PLH1V ni. Don’t stigma them like penyakit TB and penyakit berjangkit lain. Mmg untuk pt H1V ni belum ada rawatan khusus. Tetapi diorang dibekalkan ubat HAART untuk kurangkan kadar risiko jangkitan dan kadar virus di dalam badan. Kalau diorang maintain makan ubat. Dgn izin Allah not detected sudah. Ramai orang belum sedar dan masih stigma dgn pt H1v. Apa yang mereka perlukan adalah SEMANGAT POSITIF dari orang terdekat.

Nairah: Assalamualaikum. Saya membimbing plh1v dalam menjalani kehidupan mereka dgn sihat jangan risau..sis dan suami blh jalani kehidupan biasa, ada anak dan lain lain secara normal janji suami teruskan rawatan tanpa gagal.

Teknologi rawatan H1v telah lama maju dan plh1v sebenarnya ramai yg sudah berkahwin dgn wanita atau lelaki bukan h1v serta jalani hidup normal cuma sbb stigma masyarakat menyebabkan mereka selesa mengunci mulut ttg virus h1v ini.

Bagi yg tidak faham..boleh belajar.. Bagi yg tidak tahu..boleh ambik peduli.. H1v bukan penyakt atas kifarah semata..ada je plh1v yg lahir dr ibu yg dijangkti suami y tak buat rawatan.. Buang stigma anda dan tambah ilmu anda. Sumber: IIUM

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *