Ini respon TMJ soal dkwaan wanita bersalin sendirian. Sekali TMJ dedah apa yang dia bakal lakukan.

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menitahkan kejadian seorang wanita bersaIin secara bersendirian di Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini, tidak patut berlaku lagi. Tunku Ismail bertitah, pihak yang terbabit akan diberikan peringatan dan am4ran supaya menjalankan tugas bagi menjamin keselamatan dan keselesaan pes4kit.

” Saya telah menerima laporan dari Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) dan melihat kenyataan jabatan itu. Pihak-pihak tertentu akan diberikan peringatan dan am4ran supaya memastikan keselamatan dan keselesaan para pes4kit sentiasa dijamin. Perkara-perkara yang tidak diinginkan seperti ini tidak patut berIaku lagi,” titah baginda menerusi Twitter.

Tunku Mahkota Johor bertitah selepas warganet berkongsi laporan berita kejadian wanita berkenaan bersaIin sndirian kepada baginda. Semalam, JKNJ dilaporkan akan menjalankan siasatan terperinci mengenai kejadian seorang ibu yang bersaIin seorang diri di dewan bersaIin HSI, di sini, bulan lalu.

Pengarah Kesihatan Johor, Datuk Dr Aman Rabu, dilaporkan yang mengakui kjdian berkenaan berlaku berkata, secara keseluruhannya aduan itu adalah berasas dan JKNK akan mengambil tndakan penambahbaikan yang diperlukan.

” Dia perlu ditempatkan di ruang isolasi yang tertutup (kerana posit1f COVlD). Proses bersaIin berlaku di luar jangkaan…ia berlaku lebih awal daripada tempoh jangkaan bersaIin enam jam. Pes4kit telah bersaIin secara bersndirian dan bayi didapati berada di atas katil pes4kit. Bagaimanapun, JKNJ akan menjalankan siasatan lebih terperinci mengenai kejadian ini dan mengambil tndakan penambahbaikan yang diperlukan,” katanya.

Dr Aman menjelaskan wanita yang mengandung anak keempat dengan usia kndungan 39 minggu itu, hadir ke bilik saringan HSI pada 5.33 pagi, 23 Julai kerana sudah mempunyai tanda-tanda awal hendak bersaIin serta mengesahkan dia k0ntak rapat suaminya yang telah disahkan posit1f CVDI9.

Selepas diperiksa, wanita itu didapati berada di peringkat awal keIahiran dengan bukaan pngkal rahim tiga sentimeter dan kemudian dimasukkan ke bilik isoIasi pada 10.18 pagi sementara menunggu keputusan Ujian Tndak Balas Berantai P0limerase (RTPCR).

Dr Aman berkata, wanita berkenaan kemudiannya diletakkan di dalam bilik nombor dua dewan bersaIin dengan pintu sentiasa tertutup kerana dia posit1f CVD-I9.

Pegawai perubatan dan jururawat telah memeriksa pes4kit pada 4.26 petang dan mendapati hasil keputusan PCR wanita itu posit1f dan perlu meIahirkan secara operasi dengan bukaan pada ketika itu empat sentimeter serta mengalami kontraksi tidak teratur dan pes4kit dipersiapkan untuk operasi.

Baru-baru ini, tular menerusi Facebook hantaran wanita berkenaan yang mendkwa terpaksa meIahirkan anak sndirian di dalam bilik bersaIin meskipun cuba memanggil petugas kesihatan berulang kali.

Terdengar bunyi ketawa

Sementara itu, Dr Aman berkata dkwaan pes4kit yang mengatakan mendengar bunyi ketawa pula berkemungkinan datang daripada bunyi bising di bilik bersaIin berhampiran, yang ketika itu sedang melakukan prosedur keIahiran bayi secara vakum.

Kelmarin, tular di media sosial, dkwaan seorang wanita membuat hantaran di Facebooknya mendkwa bahawa dia terpaksa meIahirkan anak seorang diri di bilik pengasingan khas bagi ibu hamil yang posit1f C0VDI9, setelah panggilannya untuk meminta bantuan kakitangan hspital tidak dilayan.

Wanita itu membuat naik status berkenaan di akaun Facebooknya pada 31 Julai, tetapi hanya menjadi tular sejak kelmarin. Pendedahan ibu berkenaan serta laporan maklum balas JKNJ semalam, menerima kritikan meluas warganet yang kcewa berikutan kejadian berkenaan memb4hayakan nyawa ibu serta bayi yang tidak dipantau malah mereka mengharapkan petugas kesihatan lebih peka dan ikhlas dalam menjalankan tugas.

Ibu berkenaan antara lain menulis;

” Hampir 10 minit menj3rit menggunakan sisa-sisa tenaga yang ada saya panggil jururawat dan doktor. Tapi, hampa saya dengar jelas suara-suara mereka sedang ketawa di luar,” katanya. Sumber: hmetro

Pemain JDT tampil tweet teringin nak main bola. Sekali TMJ pula tampil beri teguran dan ini sebab kenapa dia tak boleh main bola.

Terdahulu, salah seorang pemain bola sepak kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) telah memuat naik status di laman Twitter sehingga menarik perhatian ramai warganet. Tweet tersebut juga kelihatan saling dibalas oleh rakan-rakan dan pemain bola sepak tempatan apabila sekian lama kelihatan pemain tersebut tidak diturunkan untuk beraksi. Status tersebut bagaimanapun telah mendapat perhatian pemilik pasukan JDT iaitu Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Status di laman Twitter

Difahamkan, pemain pasukan kelab JDT itu telah memuat naik status dengan meluahkan perasaannya apabila melihat rakan-rakan sepasukan beraksi di atas padang dalam perlawanan Liga Super menentang PJ City. Namun tidak lama kemudian, tweet tersebut telah dipadamkan selepas ditularkan pengguna media sosial.

‘Tak suka? Pintu terbuka’

Susulan itu, kelihatan Tunku Mahkota Johor memuat naik status di laman IG Stories dan difahamkan status baginda itu ditujukan kepada salah seorang pemain bola sepak di bawah naungannya. Difahamkan, baginda telah memberi peluang kepada semua pemain untuk menunjukkan prestasi tetapi hanya pemain yang terbaik akan diturunkan untuk beraksi dalam perlawanan.

Selain itu, baginda menegaskan agar pemain tersebut untuk berkomunikasi sekiranya tidak berpuas hati atau sebaliknya. Bukan hanya memuat naik status di laman sosial semata-mata. Dalam JDT siapa kerja keras in training dan perform dia main. Siapa nak challenge dalam carrier dan title come to JDT. Siapa nak minute, join club lain. Tak ada orang paksa. Semua pilihan atas tangan pemain. Last year dan tahun sebelum itu kerap dapat main. Tetapi selepas kejadian peristiwa pahit, you’re not the same. Sumber: Makanbola.com, HRH Crown Prince of Johor

Walaupun ramai yang kenal TMJ seorang yang tegas. Namun tak sangka ini rupanya perangai sebenar TMJ dengan anakandanya.

Mendengar nama Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim, pasti ada terbayang ketegasannya dalam menjadi pemimpin. Namun dalam ketegasan baginda yang juga merupakan seorang bapa itu, lain pula layanan yang ditunjukkan TMJ apabila bersama ahli keluarganya.

Perkara itu dapat dilihat melalui perkongsian isteri TMJ, Yang Amat Mulia Che’ Puan Besar Khaleeda melalui Instagramnya bersempena sambutan Hari Bapa pada 20 Jun 2021.

“Happy Father’s Day to all the great dads on earth, to the dads in heaven, grand-dads, step-dads, and part-time dads and especially to my dearest husband. We love you with all our hearts Babah”. Berdasarkan perkongsian tersebut, TMJ dilihat sangat mesra bersama putera dan puterinya dengan aksi bermain mereka.

Layanannya dilihat cukup sweet walaupun secara luarannya beliau dikenali dengan ketegasan. Oleh itu, TMJ menerima reaksi positif orang ramai dengan keperibadian beliau sebagai seorang bapa.

Dalam ketegasan ada kelembutannya, itulah kehebatan seorang insan yang bergelar bapa. Sumber: Instagram YAM Che’ Puan Besar Khaleed & HotFM

Ada pula yang bandingkan TMJ tidak beri sumbangan macam Syed Saddiq. Sekali TMJ tampil terus keluarkan semua bukti.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq menerusi satu thread di laman Twitter tampil berkongsi kesusahan seorang warga emas yang hidup sebatang kara. Susulan daripada itu, beliau sempat memberikan sedikit bantuan kepada pakcik ini yang secara tidak langsung dapat mengurangkan beban yang ditanggungnya selama ini.

Bagaimanapun, seorang warga Twitter dikenali sebagai Sykrn sempat bertanyakan kepada Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengapa warga emas itu tidak mendapat sebarang bantuan. ‘Taknak tolong bantu ke?’

Susulan daripada soalan yang diajukan, TMJ tampil memberikan penjelasan warga emas yang dikenali sebagai Rahmat sudah menerima bantuan RM300 sebulan sejak tahun 2010. Ujar Baginda lagi, dia (warga emas) pernah menetap di Kampung Sri Menanti sebelum kembali tinggal di Parit Pali pada April yang lalu. Dia merupakan seorang duda, tinggal seorang diri, pernah dipenjarakan di Penjara Simpang Renggang dan kini bekerja sendiri.

Pernah mendapat bantuan di bawah Program Bantuan Bina Baru Rumah PPRT di Kampung Sri Menanti dengan mendapat kebenaran daripada tuan tanah untuk bina pada tahun 2018 disebabkan masalah pemilikan tanah pusaka. Difahamkan, warga emas ini ‘terasa hati’ dan kembali semula ke rumah (pondok) asalnya setelah mendapat tegvran daripada tuan tanah.

Disebabkan masalah sosial dan aduan daripada kejiranan, tuan tanah menegvr supaya menjaga batas pergaulan supaya tidak menimbulkan m4ksiat, maka dia terasa dan berpindah ke rumah atau pondok asal.

Berbicara lebih lanjut, warga emas ini lazimnya mendapatkan bantuan makanan daripada adik-beradik yang tinggal berhampiran dengannya. Sumber: Tunku Ismail Sultan Ibrahim & Syed Saddiq Via ohbulan.com/

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *