Merupakan seorang pengarah urusan. Ini biodata bakal isteri Remy Isak buat ramai yang terkedu.

Mungkin ini merupakan khabar gembira buat seluruh peminat pelakon pujaan ramai, Remy Ishak apabila ada pihak memaklumkan yang dia dan bekas tunangnya, Ezza Yusof bakal melangsungkan pernikahan pada Sabtu ini.

Menerusi laporan daripada Harian Metro, kenalan terdekat pelakon tersebut memaklumkan yang pasangan itu akan bernikah di satu lokasi yang sudah ditetapkan. Namun, sebelum menuju ke majlis pernikahan, mereka akan bersiap di sebuah hotel terkemuka ibu kota.

PeIakon popular, Remy Ishak dikhabarkan bakal melangsungkan pernikahan dengan Ezza Yusof pada pagi Sabtu ini. Sumber kepada HarianMetro berkata, sebelum itu Remy dan Ezza akan bersiap di sebuah hotel terkemuka di sini sebelum dibawa di lokasi pernikahan pada pagi Sabtu ini.

Busana pernikahan mereka juga mendapat sentuhan pereka fesyen muda terkenal. Remy dan Ezza pernah mengikat tali pertunangan pada 2017, namun pvtus pada 2019. Bagaimanapun, ikatan kasih mereka bercantum kembali tahun ini.

Difahamkan pasangan itu sepatutnya mengadakan majlis pernikahan pada Mei lalu, namun disebabkan pandemik covid 19 majlis itu dibatalkan. Menerusi temu bual media sebelum ini, Remy mengakui hubungan dengan Ezza penuh dengan dugaan dan ujian.

” Saya rasa semua tahu, perhubungan saya dengan Ezza ada pasang surutnya dan pernah putus tunang, namun bercantum kembali. ” Saya ingatkan nak bina masjid pada bulan Syawal selepas ombak, segala bdai di lautan yang kami tempuhi sebelum ini, tapi apakan daya, perancangan Allah itu lebih besar daripada kehendak kami,” katanya.

Selepas putus tunang sekitar tahun 2019, Remy atau nama sebenarnya Mohammad Zalimei Ishak meraikan hari jadi Ezza di sebuah restoran sekali gus mengesahkan bahawa hubungan cinta mereka kembali bertaut.

Kenali siapa Ezza, gadis cantik suri hati Remy Ishak

Sebelum ini ramai yang terkjut dengan berita pertunangan hero Malaya, Remy Ishak dengan gadis pilihannya Ezza Yusof. Meskipun pernah putus tunang, namun hubungan mereka bertaut kembali dan bakal berkahwin dalam masa terdekat.

Remy Ishak boleh dikatakan antara pelakon lelaki yang menjadi kegilaan wanita-wanita di Malaysia ni kerana karakternya yang bersahaja dan kelakar. Bukan itu sahaja, malah mempunyai rupa Melayu tulen dan bentuk badan yang ‘fit’.

Siapa Ezza?

Beliau bukanlah model, bukan artis, bukan individu yang popular pun.. Jadi siapakah sebenarnya gerangan gadis bernama Ezza Yusof ni? Anda mesti nak tahu kan. Penggemar fesyen. Ezza merupakan seorang penggemar fesyen. Pada siapa yang follow Ezza di Instagram, dia selalu memuat naik gambar trend pemakaian terkini serta design kasut/heels yang terkini.

Seorang business woman berjaya. Tidak hairan lah Ezza mempunyai perniagaan yang berlandaskan fesyen iaitu menjual kasut untuk kaum wanita. Ezza merupakan founder @2tomorrowmy. Anda boleh lihat kasut-kasut yang dijualnya sangat cantik dan trendy. Nak tahu lebih lanjut anda boleh check out di laman Instagram Ezza.

Rakan baik kepada Nad Zainal. Jika anda salah seorang followers Ezza di instagram, anda akan tahu bahawa mereka ni merupakan rakan baik dan sentiasa menyokong karier masing-masing. Apa yang membuatkan mereka lebih rapat ialah kerana masing-masing sudah mempunyai anak yang masih kecil dan comel!

Biodata Ezza Yusof

Nama Penuh: Roszaliza Yusof. Nama Komersil: Ezza Yusof. Tarikh Lahir: 23 April 1983. Umur: 34 Tahun (2017). Zodiak: Aries. Asal: Pahang. Kerjaya: Ahli Perniagaan. Instagram: instagram.com/ezzarl

Trivia Menarik Ezza Yusof

Mula mengenali Remy Ishak sejak tahun 2013. Mempunyai dua anak angkat bernama Dania dan Damia. BFF kepada aktres cantik, Nad Zainal. Seorang yang sangat menggemari fesyen dan selalu memuat naik gambar trend pemakaian terkini serta design kasut/heels di Instagram miliknya.

Merupakan Pengarah Urusan Roistz Labels. Mula menggenakan hijab pada Februari 2017 lalu. Mempunyai lebih 11,000 pengikut di Instagram miliknya. Sumber: hmetro, obulan, bartasangbad.siteApa Kata Anda?

Lama menyepi tiba tiba Remy Ishak umum nk nikah sabtu ni. Rupanya bakal isteri bukan calang calang orang.

Pelakon popular, Remy Ishak dikhabarkan bakal melangsungkan pernikahan dengan Ezza Yusof pada pagi Sabtu ini. Sumber kepada Harian Metro berkata, sebelum itu Remy dan Ezza akan bersiap di sebuah hotel terkemuka di sini sebelum dibawa di lokasi pernikahan pada pagi Sabtu ini.

Busana pernikahan mereka juga mendapat sentuhan pereka fesyen muda terkenal. Remy dan Ezza pernah mengikat tali pertunangan pada 2017, namun putus pada 2019. Bagaimanapun, ikatan kasih mereka bercantum kembali tahun ini.

Difahamkan pasangan itu sepatutnya mengadakan majlis pernikahan pada Mei lalu, namun disebabkan pandemik cov1d-19 majlis itu dibatalkan. Menerusi temu bual media sebelum ini, Remy mengakui hubungan dengan Ezza penuh dengan dugaan dan ujian.

“Saya rasa semua tahu, perhubungan saya dengan Ezza ada pasang surutnya dan pernah putus tunang, namun bercantum kembali. “Saya ingatkan nak bina masjid pada bulan Syawal selepas ombak, segala badai di lautan yang kami tempuhi sebelum ini, tapi apakan daya, perancangan Allah itu lebih besar daripada kehendak kami,” katanya.

Selepas putus tunang sekitar tahun 2019, Remy atau nama sebenarnya Mohammad Zalimei Ishak meraikan hari jadi Ezza di sebuah restoran sekali gus mengesahkan bahawa hubungan cinta mereka kembali bertaut.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : https://www.hmetro.com.my/

Perlu Buat Swab Test 72 Jam Sebelum Akad Nikah. Wanita Ni Kongsikan Proseder Terkini Nikah Di Selangor Masa Pkp.

Urusan pernikahan sewaktu pandemik Covid-19 kini berbeza seperti dahulu. Justeru, penting untuk setiap bakal pengantin tahu bagaimana prosedur-prosedur baharu yang ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing. Baru-baru ini, pengguna Twitter Maryam Fatimah yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan bersama pasangannya, berkongsi mengenai prosedur dan kaedah pernikahan yang dijalankan di Selangor. Jom kita baca perkongsiannya. Semoga bermanfaat!

Penting Untuk Bakal Pengantin, Ini Prosedur Nikah Di Selangor Sewaktu PKP

Firstly, isi borang nikah di SPPIM. Link DI SINI. Senang guna SPPIM ni sebab tak perlu sediakan saksi dah. Cuma isi bahagian pihak lelaki, perempuan, maklumat kebenaran dan wali. Sorang je isikan, bukan dua-dua. Lepas dah isi semua maklumat, boleh hantar and lepas tu dia akan keluar macam ni. Tolong simpan nombor rujukan tu. Fungsi nombor rujukan ialah untuk check balik borang yang kita dah isi tu kalau ada pembetulan.

Lepas tu, boleh print dah borang & checklist. Mudah ada checklist untuk kita refer berapa salinan kita kena sediakan. Checklist tu macam ni:

Checklist 1 Borang Permohonan Berkahwin. Yang ni buat 2 salinan ye. Ada 4 pages, Bahagian A-G. Bahagian D tu details wali, so perempuan je ada details nanti. Wali boleh sign terus dari rumah. Lelaki punya kosong sebab lelaki tak perlu wali. Bahagian F biarkan kosong. Time hantar borang baru sign depan pegawai.

Checklist 2 & 3 tu photostat la IC sendiri dan pasangan 2 salinan. Checklist 4 tu kalau berkenaan, silalah sediakan. Checklist 5, itu borang HIV test. Memang sedia ada dia buat 2 copy. So bawak je time nak buat HIV test nanti. Appointment boleh buat kat Mysejahtera apps. Pilih Digital Health, Clinic appointment booking. I book thru queuemed. Make sure klinik kerajaan ye.

Time HIV test, perlu bayar RM1/sorang. Result dapat terus. Kena tunggu kejap lah kat situ. Bawak powerbank so boleh main game time tunggu. I buat kat KK Kelana Jaya, satu copy dia simpan, satu dia bagi kat you. I photostat buat 1 lagi salinan. HIV test valid 6 bulan tau. So you guys estimate la bila nak buat tu ye. 

Checklist 6. Buat 1 copy. Waktu nak hantar, bawak yang original tau. Checklist 7 (perempuan). Photostat IC wali 2 copy. I bernasib baik sebab ayah i ada di Selangor juga, jadi dia ada untuk jadi wali. Kalau yang wali jauh, perlu isi surat wakalah wali (checklist 14).

Checklist 8 (perempuan). Photostat surat perakuan nikah parents. Lagi sekali, i bernasib baik sebab parents i masih bersama and ada simpan sijil nikah lagi. Kalau yang dah berpisah, boleh sertakan 1 salinan surat perakuan berpisah. Checklist 7, 8 (lelaki) & checklist 9, 10 (perempuan). Sertakan lah borang ni kalau berkenaan.

Checklist 9 (lelaki) & 11 (perempuan). Since saya dan pasangan dua-dua alamat IC bukan di Selangor, kami perlu isi borang mastautin. Borang mastautin perlu pengesahan dari nazir kariah masjid/Penghulu mukim. Cari la masjid berdekatan and minta diorang sahkan.

Macam i, i Google je number orang masjid tapi dia bagi i number Penghulu mukim, jadi i contact dia dan set time untuk minta pengesahan. Kalau ada yang dari daerah petaling, boleh dm i untuk number Penghulu daerah Petaling. Checklist 10 (lelaki) & checklist 12, 13 (perempuan). Yang ni pun sediakanlah kalau berkenaan. Alhamdulillah i dah cukup umur hehe.

Checklist 11 (lelaki) & checklist 16 (perempuan). I memang ada standby gambar passport, so i bagi je yang background biru. Diorang terima saja. Checklist 14 (perempuan). Borang wakalah wali, perlu diisi untuk perempuan yang wali tak boleh hadir. Wali boleh sign siap-siap dari rumah. Bahagian saksi kosongkan. Saksi ialah orang dari PAID sendiri.

Appointment dengan Pejabat Agama Islam Daerah

Okay. So dah settle borang. Ini yang tricky part, nak dapatkan appointment dengan PAID. For now, appointment bulan 8 & 9 memang dah penuh. Jadi i would suggest korang follow @IamAjak and on notification sebab dia selalu update bila sistem dibuka. Link DI SINI

Alhamdulillah rezeki i haritu, dapat tarikh 11/8 untuk hantar borang. Kebetulan i dengan suami dari daerah yang sama, so buat 1 appointment je untuk hantar borang and pergi sekali. Yang daerah lain, hantar borang lelaki dulu lepas tu baru submit borang perempuan ye. Buat 2 appt.

Time hantar borang tu baru boleh check available date untuk nikah. So far, Selangor boleh nikah di pejabat agama saja. Bila dah dapat tarikh, swab test buat 72 jam sebelum tarikh nikah. I buat PCR dekat BP lab, guna promo code ‘Takaful’ dapat discount RM90.

Waktu hari akad nikah, make sure datang on time. Sebab i buat google meet, kita boleh setup tripod dulu. Tripod memang diorang dah standby kat dalam bilik nikah so senang lah. Tapi ni untuk daerah Petaling lah ye. Saksi pegawai PAID pun baik tolong adjust kan video.

Jangan lupa sediakan upah jurunikah dan saksi. Untuk daerah Petaling, total RM230. RM190 satu sampul surat – jurunikah. RM20 – buat 2 sampul surat untuk 2 saksi (RM40). Bawa sekali duit mas kahwin dan cincin/pemberian kalau ada. Sesi akad nikah dalam 30 minit je.

Takde pun soal jawab tanya rukun islam, rukun iman ke. Dia just briefing tanggungjawab suami & isteri, then terus akad nikah. Jangan lupa bawa IC ye. Tisu pun kalau you jenis kuat nangis (like me). Jadi, kalau nak dapat apa-apa info, rajin-rajin lah check tweet @IamAjak or join group ni kat Facebook: Pengantin PKP Selangor dan Kuala Lumpur.

Sumber: Twitter Maryam Fatimah

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *