Lain sangat dengan Malaysia. Inidividu ini dedah cara China kawal Covid 19. Terkejut hanya sebab 1 kes China terus buat lockdown.

Meskipun pernah menjadi negara pertama yang menjadi punca penyebaran wabak COVID 19 ke seluruh dunia, China nampaknya kini semakin berjaya mengawal wabak tersebut dari terus merebak ke pelusuk lain di negaranya.

Menerusi perkongsian pengguna TikTok Vincent Lee, dia membandingkan cara pengurusan wabak COVID 19 di Malaysia dengan negara China yang jauh lebih tegas dan tersusun hingga berjaya mengekang virus itu terus merebak.

Satu kawasan jadi ‘red zone’ hanya kerana 1 kes COVID 19 

Vincent menerusi videonya telah memaparkan sebuah kawasan berisiko tinggi yang mana lockdown telah dilaksanakan di sana kerana wujud satu kes positif. Di kawasan yang menempatkan lebih 30 blok apartmen itu,

kesemua kedai-kedai yang berdekatan telah diarahkan tutup dan mereka juga mempunyai kawasan checkpoint yang mana ia menjadi satu-satunya pintu keluar masuk ke dalam kawasan itu.

Dek kerana kerajaan terlalu tegas dengan undang-undang mengekang wabak ini, penduduk di sana memang akan patuh dengan peraturan ditetapkan.

Malah tak cukup dengan itu, pihak kerajaan juga katanya akan membuat ujian COVID 19 secara berterusan di kawasan berisiko tinggi hingga mereka yakin untuk tarik semula perintah lockdown di kawasan itu. @cardevect

“Ni baru betul lockdown” 

Video tersebut mendapat pelbagai respon warganet yang berharap kerajaan Malaysia menjadikan situasi di China sebagai contoh untuk melakukan lockdown secara betul dan dapat menurunkan kes COVID 19.

Sumber: TikTok

Apa-apapun diharapkan bukan saja kerajaan yang perlu lebih tegas dalam penetapan undang-undang berkaitan PKP, rakyat juga pada masa yang sama perlu patuh dengan peraturan yang ditetapkan. Semoga negara kita pulih dari wabak ini tidak lama lagi. 

Biar betul kit ujian hanya ambil masa 10 ke 15 minit untuk dapat keputusannya. Ianya akan mula dijual mulai tarikh ini dan ini cara bacaannya.

Kit ujian kendiri pantas antigen COVID-19 buatan Malaysia akan dijual kepada orang awam pada 19 Julai ini, kata MeDKAD Sdn Bhd (MeDKAD). Memetik laporan portal Berita Harian, kit tersebut yang digelar ‘Kit Ujian Pantas Antigen Salixium COVID-19’ merupakan yang pertama dihasilkan di Malaysia. Menurut Pengurus Projek MeDKAD, Syahriah Razak, kit terbabit dapat mengesan kehadiran antigen SARS-CoV-2 dalam air liur manusia dan persampelan melalui hidung. Difahamkan, kit itu hanya mengambil masa antara 10 hingga 15 minit untuk dilakukan.

“Kewujudan antigen akan ditentukan melalui jalur berwarna merah jambu atau ungu pada kit. Sekiranya sampel tidak mempunyai antigen SARS-CoV-2, tiada jalur warna yang akan muncul, jadi, hasil ujian adalah negatif. Sebagai pengawalan prosedur, jalur warna yang kelihatan pada kit mengesahkan persampelan yang betul tanpa mengira sama ada wujud atau tidak antigen SARS-CoV-2 dalam sampel,” katanya.

Menerusi hasil kajian, sebanyak 242 sampel air liur atau calitan hidung diuji dengan kit ini dan keputusannya menunjukkan sensitiviti kit ini berada pada tahap 91.23 peratus. Ketepatannya pula difahamkan adalah 100 peratus. Selain Malaysia, MeDKAD merancang untuk menembusi pasaran di negara lain di Asia, Asia Barat dan Eropah. Untuk info, Salixium juga digunakan secara meluas di Perancis, Indonesia, Emiriah Arab Bersatu (UAE) terutama sekali di Dubai.

Sumber: Berita Harian

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Lepas ni tak perlu beratur panjang dan menunggu lama. KKM dedah cara ujian Covid 19 terbaru yang boleh buat sendiri di rumah

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memaklumkan akan memulakan ujian COVID 19 menggunakan persampelan air liur (deep throat saliva) dalam waktu terdekat ini. Perkara tersebut dinyatakan menerusi perkongsian Twitter KKM yang juga menyatakan Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) sedang memperincikan panduan penggunaannya dan dijangka selesai minggu hadapan.

KKM akan memulakan ujian #COVID19 menggunakan persampelan air liur (deep throat saliva) dalam waktu terdekat. Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) sedang memperincikan panduan penggunaannya dan dijangka selesai minggu hadapan.

Perkongsian :

https://twitter.com/KKMPutrajaya/status/1412656241185214472?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1412656241185214472%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flobakmerah.com%2Fboleh-buat-kendiri-di-rumah-kkm-akan-mulakan-ujian-covid-19-guna-air-liur-tidak-lama-lagi%2F

Menurut Astro AWANI, Kajian Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) juga telah mendapati dua peranti ujian kendiri (Rapid Antigen test) yang menggunakan air liur bagi saringan COVID 19 mencapai tahap sensitiviti 90%.

Dua ujian kendiri air liur telah selesai dikaji oleh IMR dan kedua-dua mempunyai sensitiviti melebihi 90 peratus. “MDA (Pihak Berkuasa Peranti Perubatan) sedang memperincikan panduan penggunaan dan insya-Allah akan selesai minggu depan,” kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham

Dua ujian kendiri (Rapid Antigen test) air liur telah selesai dikaji oleh IMR untuk saringan Covid-19. Kedua-dua mempunyai sensitiviti melebihi 90%. MDA sedang memperincikan panduan pengunaan dan InshaAllah akan selesai minggu depan.

Pada Mei lepas, Noor Hisham juga memaklumkan terdapat dua syarikat menawarkan kit ujian tersebut untuk dijual di farmasi tempatan. Menerusi penggunaan kit ujian air liur itu juga, individu tak perlu hadir ke fasiliti kesihatan untuk buat saringan awal bagi kesan COVID 19. Semoga usaha DG Hisham membawa hasil yang baik kepada kita semua.

Disebabkan kes Covid 19 sudah makin teruk. Kini KKM tampil dedahkan sedang uji sesuatu ini untuk rawat pesakit Covid berisiko tinggi.

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) sudah memulakan ujian klinikal bagi mengkaji kesan penggunaan serta keberkesanan Ivermectin untuk merawat pesakit Covid-19 yang berisiko tinggi di 12 hospital di bawah kementerian itu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Ivermectin adalah sejenis ubat antipar4sit yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) serta digunakan secara meluas bagi merawat beberapa penyakit tropika terabai termasuk onkoserkiasis, strongiloidiasis dan helminthiases, namun belum ada bukti yang konklusif untuk mengesyorkan penggunaan Ivermectin bagi merawat COVID-19.

“Penggunaan off-label Ivermectin sudah meraih perhatian global berikutan terdapat beberapa kajian kes dan ujian klinikal menunjukkan keputusan yang baik. FDA tidak meluluskan penggunaan Ivermectin bagi merawat dan mencegah Covid-19 pada manusia dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hanya mengesyorkan penggunaan Ivermectin dalam ujian klinikal di mana pesakit perlu dipantau dengan teliti oleh doktor pakar dan penyelidik berpengalaman untuk menjamin keselamatan serta keberkesanan,” menurutnya dalam kenyataan, semalam.

Beliau berkata oleh itu, ujian klinikal perlu diteruskan dengan teliti bagi mengenal pasti peranan Ivermectin dalam merawat Covid-19. Katanya, KKM dan ICR sudah memulakan ujian Keberkesanan Rawatan Ivermectin ke atas Pesakit Covid-19 Berisiko Tinggi (Kajian I-TECH) yang diketuai pakar sakit Berjangkit Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh dengan dibantu sepasukan pakar dan penyelidik Pusat Penyelidikan Klinikal (CRC) di 12 hospital di bawah KKM.

Dr Noor Hisham berkata, ujian itu diluluskan oleh Jawatankuasa Kajian dan Etika Perubatan pada 25 Mei yang menyaksikan perbandingan antara rawatan Ivermectin (dos tertentu dengan tempoh tertentu) dengan rawatan standard semata-mata.

Beliau berkata, kajian itu akan membabitkan 500 subjek daripada kumpulan berisiko tinggi berusia 50 tahun dan ke atas yang dimasukkan ke hospital KKM dengan gejala ringan atau sederhana Covid-19 (kategori dua hingga tiga).

“Kajian itu bertujuan menentukan keberkesanan Ivermectin dalam mencegah Covid-19 daripada menjadi lebih serius (kategori empat dan lima) dan mengurangkan kehilangan. ICR sudah menubuhkan Lembaga Pemantauan Data (DMB) yang terdiri daripada doktor biasa yang bebas, ahli farmasi ujian klinikal serta pakar metodologi bagi melindungi pesakit yang diuji dari segi keselamatan dan keberkesanan produk penyelidikan seperti ditetapkan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA),” katanya.

Beliau berkata, kajian itu dimulakan pada 31 Mei lalu dan setakat ini, lapan pesakit sudah didaftar dalam ujian klinikal berkenaan yang dijangka selesai menjelang September 2021.

Dr Adham Baba tampil dedahkan Malaysia akan berdepan risiko sistem kesihatan lumpuh sepenuhnya menjelang tarikh ini. Ianya akan berlaku sekiranya kerajaan tak ambil langkah ini.

Malaysia berdepan risiko sistem kesihatan lumpvh sepenuhnya menjelang 5 Jun ini sekiranya kerajaan tidak mengambil langkah melaksanakan Sekatan Pergerakan Penuh (SPP) atau ‘total lockdown’.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, ia pilihan terakhir kerajaan berdasarkan sistem penanda aras Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang merekodkan kes harian membimbangkan melebihi 8,000 kes sehari.

Menurutnya, hospital mencapai kapasiti maksimum dengan kebarangkalian tinggi untuk lumpuh apabila purata kes baharu berada antara 8,001 sehingga 13,000 sehari.

“Kita bentangkan pelan kontingensi dan pengurusan Covid-19 pada mesyuarat bersama Majlis Keselamatan Negara (MKN) sejak awal Mei lagi, apabila kadar kebolehjangkitan atau Rt meningkat antara 1.1 hingga 1.2. Pada penghujung Mei lalu, kita sudah mencapai tahap ketiga dengan kes tertinggi direkodkan sebanyak 9,020 kes dan itu adalah amaran untuk kita melaksanakan perintah kawalan pergerakan secara menyeluruh,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media khas bersama Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad di Hospital Pakar Kanak-Kanak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata, KKM sudah mengambil beberapa tindakan ketika di tahap dua (kes harian 4,000 hingga 8,000) iaitu mengenal pasti lebih banyak hospital dan menukar fungsi wad biasa kepada wad Covid-19.

Beliau berkata, apabila berada pada tahap tiga hanya pemberian rawatan paliatif untuk pesakit berkemungkinan rendah sembuh dengan tidak memasukkan mereka ke unit rawatan rapi sebaliknya memberi keutamaan kepada pesakit berkemungkinan sembuh serta mewujudkan kemudahan rawatan di luar hospital.

“Apa yang dibimbangi jika kes mencapai tahap empat iaitu purata kes harian melebihi 13,000. Ketika itu status penularan jangkitan adalah tinggi dengan keupayaan untuk respon rendah,” katanya. Katanya, negara berdepan peningkatan penularan jangkitan yang berpunca daripada pelbagai varian baharu, iaitu Afrika Selatan, United Kingdom, India dan Nigeria.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *