Selepas umum bantuan isi rumah dan bujang. Kini Kerajaan umum bantuan untuk semua pekerja di Malaysia dan ini cara permohonannya.

Sejak Program Subsidi Upah atau PSU diperkenalkan, pihak kerajaan telahpun membelanjakan lebih 15 bilion ringgit bagi tujuan membantu para majikan membayar gaji kepada sekitar 2.7 juta pekerja. Memandangkan respon positif berhubung dengan program ini, pihak kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan PSU 4.0 dengan peruntukan sebanyak RM3.8 bilion ringgit yang dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 2.5 juta pekerja.

Melalui inisiatif PSU 4.0 ini, pihak kerajaan akan menampung sehingga 500 pekerja bagi setiap majikan bagi tujuan membantu golongan majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat cov1d-19 agar dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan para pekerja hilang pekerjaan dan punca pendapatan bagi semua perusahaan.

Sila ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut berkenaan Program Subsidi Upah 4.0 dan bantuan ini. Melalui inisiatif dan bantuan PSU 4.0 ini, pihak kerajaan akan menampung:

500 pekerja setiap majikan, Kadar bayaran RM600 setiap pekerja, Bayaran adalah bagi tempoh 4 bulan yang mana dua bulan bagi semua sektor dalam fasa kedua PPN dan dua bulan seterusnya khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai negatif semasa tempoh fasa ketiga nanti.

>Jika sebelum ini pelaksanaan PSU disyaratkan dengan had gaji di bawah RM4,000 sahaja, namun melalui PSU 4.0: Tiada had gaji ditetapkan, Majikan boleh memohon PSU 4.0 bagi pekerja yang bergaji lebih RM4,000.

Untuk pengetahuan anda, permohonan mestilah dilakukan oleh pihak majikan. Majikan yang ingin membuat permohonan PSU 4.0 bagi mendapatkan bayaran untuk pekerja boleh ikut seperti langkah berikut:

  1. Permohonan boleh dikemukakan secara online – klik DI SINI
  2. Pihak majikan akan menerima nombor rujukan sebaik sahaja permohonan lengkap telah diisi di pautan https://prihatin.perkeso.gov.my/ dan boleh menyemak status permohonan menggunakan nombor rujukan yang diberikan.
  3. Senarai nama majikan yang diluluskan permohonan PSU boleh disemak di https://www.myfuturejobs.gov.my/ termasuk bilangan pekerja yang diluluskan.

Untuk mendapatkan panduan lebih terperinci, anda boleh rujuk panduan Program Subsidi Upah 3.0 yang lepas. Maklumat lanjut berkaitan PSU 4.0 akan menyusul setelah mendapat makluman baharu.

Sumber : https://khabarportal.com/

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Bantuan belum berakhir. Kerajaan akan kekal bantu golongan ini sehingga akhir Disember dan ini yang rakyat akan dapat.

Kuala Lumpur: Sepanjang krisis Covid-19, kerajaan terus menyalurkan bantuan tunai secara langsung kepada golongan terjejas yang membabitkan peruntukan sejumlah RM16.7 bilion untuk keseluruhan tahun ini. Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata, baki peruntukkan bantuan untuk diberi kepada rakyat sehingga akhir Disember tahun ini adalah RM8.1 bilion.

Beliau berkata, pelbagai bantuan dalam proses pelaksanaan termasuk Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) RM4.5 bilion serta Bantuan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM1.25 bilion.

“Alhamdulillah inisiatif baharu kerajaan mendapat sambutan baik. Contohnya Jaringan Prihatin yang dilancarkan Mei lalu di mana setakat ini RM1.75 bilion diluluskan termasuk lebih 500,000 orang mendapat telefon pintar baharu. Di samping itu program e-Belia dilancarkan pada Jun sudah memanfaatkan 1.9 juta belia,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan komited memastikan kelangsungan perniagaan ketika berdepan Covid-19 menerusi inisiatif untuk sektor perniagaan. Menurutnya, kerajaan memberi bantuan tunai kepada sektor perniagaan bagi tahun 2021 dengan jumlah diperuntukkan RM14.1 bilion.

“Bantuan ini belum berakhir. Sejuta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mikro akan terima Geran Khas Prihatin (GKP) pada hujung Jun dan Julai. Jun ini akan menerima RM1,000 dan Julai ini akan menerima RM500. Selain itu untuk peruntukan subsidi upah masih ada baki RM6 bilion untuk disalurkan kerajaan untuk menjamin bayaran gaji kepada 2.7 juta pekerja. Dengan kata lain, kerajaan menampung dan membayar gaji rakyat yang terkesan seramai 2.7 juta pekerja, kerajaan secara langsung menolong dengan membayar gaji kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata, selaras dengan pembukaan secara beransur-ansur ekonomi maka tumpuan diberi kepada program pinjaman mikro untuk PKS memulakan semula perniagaan. Selain bantuan langsung secara tunai, katanya, ada bantuan tidak langsung dengan kadar subsidi diunjur mencecah RM15.5 bilion tahun ini berbanding perbelanjaan RM9 bilion tahun lalu.

“Dengan kenaikan harga minyak global, kerajaan sudah memastikan impak kenaikan terhadap kos sara hidup rakyat dihadkan. Antara inisiatif kerajaan termasuk menetapkan harga siling runcit RON95 pada aras RM2.05 per liter serta subsidi satu kilogram minyak masak pada harga RM2.50. Secara keseluruhan bagi bulan Januari hingga Mei, kerajaan menanggung perbelanjaan berjumlah RM4 bilion dari segi peruntukan subsidi tahun ini,” katanya.

Mengenai moratorium, katanya, golongan B40 memang dapat kemudahan itu sama ada mereka hilang pekerjaan atau tak hilang pekerjaan pun jika mereka memohon mereka akan mendapat kelulusan automatik. Golongan M40 dan T20 yang hilang pekerjaan, yang pendapatannya terjejas atau pun yang bekerja tanpa gaji, mereka juga dapat kelulusan automatik jika memohon.

“Namun ramai juga yang masih lagi tak terkesan, mereka tidak boleh dapat kemudahan moratorium,” katanya. Menurutnya, kerajaan bersama bank bersetuju membantu PKS mikro di mana pinjamannya kurang daripada RM150,000 turut mendapat kelulusan automatik moratorium. Begitu juga, katanya, moratorium automatik diberi untuk PKS yang terkesan sebab di bawah senarai Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang tidak boleh beroperasi.

Berita baik lagi. Kali ni satu lagi bantuan tambahan Rm500 secara one off untuk golongan yang layak. Rupanya ini tarikh pembayaran dan cara untuk semakan kelayakan.

Dalam menghadapi cabaran wabak ketika ini, Kerajaan akan terus memelihara kebajikan rakyat terutamanya mereka yang masih terjejas. Inisiatif di bawah pakej PEMERKASA kali ini akan lebih tertumpu kepada golongan rentan, k.urang upaya dan mereka yang kehilangan pekerjaan.

Kerajaan telah memperkenalkan bantuan RM 500 secara one-off serta tambahan RM 500 kepada penerima Bantuan P.rihatin Rakyat (BPR) yang berpendapatan rendah. Ikuti perkongsian di bawah untuk ma.klumat lanjut pemberian bantuan RM 500 di bawah PEMERKASA dan maklumat permohonan bantuan.berita-baik-kerajaan-terus-memelihara-kebajikan-rakyat-dengan-memberi-bantuan-tambahan-rm500-secara-one-off-kepada-golongan-yang-layak-ini-tarikh-pembayaran-dan-cara-semak-kelayakan_60cae887f30f3-300×169.jpeg” alt=”” width=”300″ height=”169″ />

BANTUAN TAMBAHAN RM 500 ONE OFF

Kerajaan akan memperuntukkan 1.2 b.ilion ringgit kepada 2.4 j.uta penerima untuk mendapatkan bantuan seperti berikut. Bantuan tunai secara one-off RM 500 kepada golongan B40 yang hilang pendapatan dan bayaran tambahan RM 500 diberikan kepada penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang berpendapatan RM 1,000 dan ke bawah.

GOLONGAN YANG LAYAK

Golongan yang layak menerima bantuan RM 500 secara one-off adalah terdiri daripada.Individu kehilangan kerja, golongan rentan dan kurang upaya, penerima BPR pendapatan RM 1,000 dan ke bawah serta bantuan ini melibatkan penerima berumur 21 hingga 60 tahun.

TARIKH BAYARAN BANTUAN RM 500

Bayaran bantuan tambahan dan one-off RM 500 akan dibayar ke akaun penerima masing-masing pada mulai Jun 2021.

PERMOHONAN TAMBAHAN RM 500

Untuk makluman anda, bantuan RM 500 secara one-off ini tidak melibatkan proses pendaftaran permohonan. Pengesahan kehilangan pendapatan dan semakan silang akan dibuat melalui sistem LHDNM, KWSP dan PEKRESO.

Untuk individu berstatus b.ankrap pula, Jabatan Insolvensi Malaysia akan memudahkan urusan mereka dengan pihak bank dalam menerima bantuan Kerajaan.

Kelonggaran akan diberi untuk membuka akaun bank secara dalam talian (online) melalui permohonan e-mel kepada cawangan Jabatan Insolvensi yang mentadbir k.es mereka. Sebarang bantuan tunai yang dikreditkan tidak akan mengalami sebarang potongan ansuran bulanan. Sebarang maklumat lanjut berkenaan bantuan one-off ini akan menyusul sekiranya terdapat makluman terbaru.

Kredit : EduBestari via f-uh.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Nama ditukar jadi Mahiaddin Md Yassin berkuat kuasa serta merta. Rupanya ini sebab kena buat macam ni.

 

KAKITANGAN di Pejabat Perdana Menteri telah diarahkan untuk menggunakan nama sebenar Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam semua dokumen formal atau rasmi. Surat edaran bertarikh 3 Jun itu mengarahkan supaya surat dan dokumen rasmi yang memerlvk4n tandatangan Perdana Menteri haruslah menggunakan ejaan rasmi namanya, iaitu dengan ejaan “Mahiaddin Bin Md Yassin” atau “Tan Sri Dato Seri Haji Mahiaddin Bin Haji Md Yassin”. Surat pekeliling tersebut ditandatangani Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri, Datuk Marzuki Mohammad dan arahan itu berkuat kuasa serta-merta. Difahamkan, arahan ini dikeluarkan setelah mendapat nasihat daripada Jabatan Peguam Negara. Mahiaddin adalah nama yang diberi kepada perdana menteri tersebut namun dia lebih dikenali sebagai Muhyiddin. Pada bulan April, m4hk4mah Tinggi Shah Alam membebaskan seorang lelaki setelah memutuskan bahawa perintah penahanan yang ditandatangani oleh Perdana Menteri itu tidak sah, kerana itu bukanlah nama sebenarnya. Lelaki itu sepatutnya ditahan selama dua tahun di pusat pemulihan Simpang Renggam, Johor. Sehubungan itu, m4hk4mah memutuskan bahawa menteri-menteri yang menjalankan fungsi rasmi mestilah menggunakan nama seperti yang dinyatakan dalam MyKad dan Warta Kerajaan Persekutuan. Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Like Page Kami Juga Di Facebook @Soya Lemon Sumber : Mstar

 

KAKITANGAN di Pejabat Perdana Menteri telah diarahkan untuk menggunakan nama sebenar Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam semua dokumen formal atau rasmi. Surat edaran bertarikh 3 Jun itu mengarahkan supaya surat dan dokumen rasmi yang memerlvk4n tandatangan Perdana Menteri haruslah menggunakan ejaan rasmi namanya, iaitu dengan ejaan “Mahiaddin Bin Md Yassin” atau “Tan Sri Dato Seri Haji Mahiaddin Bin Haji Md Yassin”.

Surat pekeliling tersebut ditandatangani Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri, Datuk Marzuki Mohammad dan arahan itu berkuat kuasa serta-merta. Difahamkan, arahan ini dikeluarkan setelah mendapat nasihat daripada Jabatan Peguam Negara.

Mahiaddin adalah nama yang diberi kepada perdana menteri tersebut namun dia lebih dikenali sebagai Muhyiddin. Pada bulan April, mahkamah Tinggi Shah Alam membebaskan seorang lelaki setelah memutuskan bahawa perintah penahanan yang ditandatangani oleh Perdana Menteri itu tidak sah, kerana itu bukanlah nama sebenarnya.

Lelaki itu sepatutnya ditahan selama dua tahun di pusat pemulihan Simpang Renggam, Johor. Sehubungan itu, mahkamah memutuskan bahawa menteri-menteri yang menjalankan fungsi rasmi mestilah menggunakan nama seperti yang dinyatakan dalam MyKad dan Warta Kerajaan Persekutuan.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Mstar

Terkini kerajaan umumkan bantuan belia Rm1 k untuk yang berumur 18 hingga 30 tahun. Rupanya ini cara permohonan dan juga tarikh akhir.

Kerajaan telah menubuhkan Majlis Pekerjaan Negara (MPN) bagi mengatasi masalah pemberhentian kerja dan pengang.guran. MPN merupakan badan tertinggi dalam penetapan dasar, strategi dan pemantauan pelaksanaan inisiatif berkaitan penciptaan pekerjaan. perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, bagi tahun ini, MPN menyasarkan sebanyak 500,000 peluang pekerjaan kepada rakyat.

“Untuk tujuan ini, kerajaan menerusi Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) sedang melaksanakan program Penjana Kerjaya 2.0 dan pemerkasaan portal MYFutureJobs bagi menggalakkan majikan mengambil dan melatih pekerja-pekerja baharu.

Penjana Kerjaya ini merupakan salah satu p.rogram di bawah Kementerian Sumber Manusia atau kata lainnya PERKESO untuk memberi peluang menambah pengalaman bekerja jangka pendek sepenuh masa sekurang-kurangnya 3 bulan bekerja kepada belia.

Selain itu, program ini membolehkan golongan belia yang menganggur serta tidak mempunyai kerja tetap untuk menimba pengalaman bekerja bagi meningkatkan kemahiran melalui on the job training.

Program ini juga telah ditambahbaik dengan memberi insentif sehingga RM 1,000 sebulan kepada majikan untuk memberi gaji kepada belia bagi meningkatkan peluang pengambilan belia bekerja.

Bantuan Belia Untuk 18-30 Tahun

Bermula pada tahun 2021, banyak k.ategori dan golongan di malaysia dibantu oleh kerajaan Malaysia supaya dapat berhadapan dengan cabaran pkp pkpb dan covid 19 di Malaysia.

Berdasar pembentangan Bajet Belanjawan 2021, bantuan belia 18-30 tahun sebanyak RM 1000 diumumkan dengan harapan lebih ramai yang dapat peluang kerja dan jawatan dikala waktu yang cukup genting ini. Ia sekaligus dapat mengurangkan bilangan penganggur di Malaysia dikalangan graduan hari ini.

Bantuan kerajaan untuk belia sebanyak RM 1000 ini terbuka kesemua yang berminat dan berkelayakan termasuk di Putrajaya Sabah Sarawak Melaka Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Kl Labuan Perlis Pulau Pinang Penang Perak Kedah Selangor Negeri Sembilan Johor Pahang Kelantan dan Terengganu.

Cara Daftar Dan Mohon

Anda layak untuk menikmati tawaran gaji bersama-sama dengan elaun pada setiap bulan sekurang-kurangnya RM 1,200 sebulan selama tempoh. Manakala RM 1,000 diberikan kepada kalangan majikan yang memberikan peluang kepada golongan penganggur dan graduan untuk bekerja di syarikat.

Kelebihan

Memberikan peluang kepada kalangan pengang.gur untuk mendapatkan pengalaman bekerja dan meningkatkan kualiti dan mutu kerja anda.

Syarat Kelayakan

Pastikan anda masih tiada kerja lagi dan mengganggur, anda adalah warganegara malaysia yang sah. Umur anda mesti antara 18-30 tahun ketika menghantar permohonan. Tarikh permohonan bagi program ini akan bermula pada 1 Januari 2021 hingga 30 Jun 2021.

Kredit : MalaysiaSemasa/Perkeso

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK