Tular gambar menteri Ekonomi makan di kafe pada musim PKP. Sekali Tok Pa tampil beri penjelasan.

Baru-baru ini, seorang pemilik restoran di Kelantan telah memuat naik gambar Menteri Ekonomi, Mustapa Mohamed atau lebih sering disapa Tok Pa yang telah berkunjung ke kafenya. Namun, gambar-gambar yang dimuat naik ini telah mendapat perhatian warganet mempersoalkan bagaimana Tok Pa boleh makan di kafe tersebut sedangkan ia merupakan salah satu larangan ketika PKP fasa 1.

Ekoran ini, pejabat kementerian menteri ini dalam kenyataan telah pun mengesahkan yang pihak polis telah pun membuka kertas siasatan ke atas Tok Pa, lapor FMT.

Berikutan tersebarnya gambar mengenai kehadiran beliau di kafe tersebut, Ketua Polis Daerah Jeli menghubungi beliau tengah hari tadi memaklumkan bahawa kertas siasatan telah pun dibuka mengenai perkara ini. Beliau memohon maaf atas pelanggaran SOP ini dan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis untuk mengambil tindakan sewajarnya.”

Selain itu, kenyataan ini turut menjelaskan yang Tok Pa singgah ke Alfath Cafe itu atas tujuan untuk melihat bagaimana pemilik restoran yang baru berusia 26 tahun itu meneruskan perniagaan ketika PKP.

Beliau singgah di kafe itu untuk melihat bagaimana pemiliknya yang juga anak muda berusia 26 tahun berjaya meneruskan perniagaannya walaupun berdepan dengan PKP 3.0. “Anak muda ini menggunakan sepenuhnya media sosial untuk memasarkan menu yang berasaskan makanan barat. Datuk Mustapa mengaku berada dan dihidangkan makanan di kafe itu.” Tok Pa juga turut meminta maaf mengenai isu pelanggaran SOP ini dan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis untuk mengambil tindakan selanjutnya.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.Ismail Sabri umum rentas daerah dan dine in akan dibenarkan pada fasa 3 PPN. Tapi ini pula yang jadi tanya orang ramai.

Orang ramai dibenarkan untuk makan di kedai dan merent4s daerah ketika fasa 3 Pelan PemuIihan Negara (PPN) akan datang, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Katanya dalam kenyataan rasmi kementerian, semua aktiviti ekonomi adalah dibenarkan beroperasi kecuali aktiviti yang ber1siko tinggi seperti spa, pub dan kelab malam.

“Pergerakan rent4s daerah dibenarkan sepanjang fasa 3 manakala pergerakan rent4s negeri masih tidak dibenarkan. Dine-in di restoran dibenarkan terhad kepada 2 orang satu meja dengan mematuhi penj4rakan fizikal,” ujarnya. Sementara itu, kapasiti pengangkutan e-hailing serta kenderaan persendirian ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

“Pasar-pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu juga dibenarkan ber0perasi mengikut S0P semasa.” Pembukaan institut pendidikan pula tertakluk kepada takwim Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) serta Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan penilaian r1siko Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tambahnya. Bagaimanapun, aktiviti-aktiviti sosial masih tidak dibenarkan ketika fasa berkenaan dan hanya 10 tetamu atau pelawat dibolehkan ke sesebuah kediaman pada satu-satu masa.

 

Kedai Makan & Restoran Dibenar Ber0perasi Bermula 6 Pagi Hingga 10 Malam Bermula Esok – Ismail Sabri

TERDAHULU, Kedai makan dan restoran dibenar ber0perasi bermula jam 6 pagi sehingga 10 malam berkuatkuasa esok, menurut Ismail Sabri memetik ciapan di laman Twitter Bernama sebentar tadi.

Dalam perkembangan yang sama, Menteri Kanan (Keselamatan), Dato’ Sri Ismail Sabri turut memaklumkan Fasa Pertama K4walan Pergerakan dalam Pelan PemuIihan Negara (PPN) kekali hingga tiga ind1kator nilai ambang utama dicapai.

Memetik ciapan Bernama TV, keputusan itu diambil setelah mengambil kira r4yuan dan pandangan pengusaha kedai makan dan sidang mesyuarat bersetuju untuk menukar waktu 0perasi premis yang menjual makanan bermula 28 Jun 2021 (esok)

PKP Tidak Tamat Esok, Kerajaan Akan Umum Bantuan Lebih Komprehensif Isnin Atau Selasa – PM

SEMENTARA ITU, awal hari ini Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mended4hkan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) tidak akan ditamatkan esok, sebaliknya fasa pertama akan terus diadakan sehingga nilai amb4ng kurang 4,000.

Selain itu beliau turut memaklumkan bahawa kerajaan juga akan mengumumkan satu bantuan yang lebih komprehensif dan menyeIuruh kepada semua kumpulan masyarakat pada Isnin atau Selasa.

Jelas Muhyiddin, ia juga merangkumi sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terkesan dengan pelaksanaan PKP 3.0 bagi mengekang penuIaran w4bak C0vid-19.

Ini bagi memastikan kira-kira 12 juta individu atau isi rumah di negara ini yang terjejas dengan penuIaran w4bak C0vid-19 menerima bantuan dan s0kongan sewajarnya dalam mendepani saat-saat yang sukar ketika ini.

“Kita faham bila di fasa begini (fasa pertama PKP 3.0) dan seterusnya sampai ke akhir tahun, semua tunggu apakah kerajaan akan tolong kumpulan yang terkesan? Kumpulan B40 dan M40 dah tentu (dibantu) termasuk dalam pemberian m0rator1um, kumpulan T20 juga ada (yang layak),” kepada dipetik dari laporan Bernama.

Tambah beliau, bantuan yang akan diumumkan kali ini akan mengambil kira keperluan semua kumpulan yang terjej4s w4bak C0vid-19, secara lebih komprehensif jika dibandingkan sebelum ini.

“Perinciannya akan saya maklumkan esok atau lusa supaya semua tahu di mana kita berada, tapi apa yang penting kita beri sokongan kepada semua kumpulan masyarakat,” katanya sambil membayangkan kemungkinan akan terdapat peningkatan dalam bantuan yang akan diberikan itu.

Sumber: MindefBernama, Siakap Keli

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ramai yang masih belum dapat jawapan keputusan lanjutan PKP 3.0 ini. Sekali Ismail Sabri tampil umumkan.

Hampir sebulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dijalankan, nampaknya keputusan lanjutan atau sebaliknya bakal diumumkan pada harini. PKP 3.0 yang dijangka bakal tamat 28 Jun ini bakal diumumkan oleh Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Untuk pengetahuan, sebelum ini kerajaan Malaysia memaklumkan PKP fasa pertama akan berakhir sekiranya Malaysia mencatatkan 4,000 kes dan ke bawah selama tujuh hari berturut-turut. Melihat kepada situasi semasa berkemungkinan PKP 3.0 fasa pertama ini bakal dilanjutkan lagi.

Dalam pada itu, tular berita di mana PKP 3.0 bakal diteruskan lagi sehingga 12 Jun 2021 walau bagaimanapun telah dinafikan oleh pihak Facebook Kementerian Pertahanan Malaysia sebagai berita palsu.

Diharapkan dan didoakan agar orang ramai dapat mengikut SOP dalam usaha untuk memutuskan rantaian COVID-19 agar orang ramai dapat menjalani kehidupan yang normal semula.

Sumber: vocket

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ramai tertanya tanya pkp 3.0 sambung atau tidak. Sekali ini yang Perdana Menteri cakap buat ramai yang terkejut.

Selepas berminggu-minggu duduk di rumah, pasti ramai tidak sabar untuk mengetahui adakah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dilanjutkan ataupun tidak, bukan? Memetik laporan Harian Metro, keputusan itu akan diumumkan tiga atau dua hari sebelum tarikh penguatkuasaannya pada 28 Jun ini, sama ada disambung atau beralih ke fasa seterusnya.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini kerana keputusan yang dibuat perlu berdasarkan pelbagai data dianalisa oleh Kementerian Kesihatan (KKM). “Kita ada beberapa hari lagi sahaja (sebelum 28 Jun). Jika sekiranya kadar (kes positif) itu boleh turun lagi, bermakna ia ikut jadual yang kita harapkan, maka negara akan mampu beralih ke fasa kedua.

“Jadi kita tidak akan buat pengumuman sekarang. Biasanya kita akan bagi ruang dua tiga hari lagi sama ada kita nak sambung atau kita akan beralih sebelum pengumuman rasmi dibuat,” katanya semalam.

Muhyiddin berkata, perkara tersebut akan diputuskan pada mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan oleh beliau sendiri bagi menilai keadaan semasa pandemik negara. Terdahulu, kerajaan melaksanakan PKP 3.0 berkuat kuasa 1 Jun hingga 14 Jun (fasa pertama) bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Sumber: Harian Metro (Mohamed Farid Noh)

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ismail Sabri umumkan Pkp 3.0 tunjuk kesan positif. Tak boleh berdiam sekali Najib Razak dedahkan apa yang rakyat perlukan sekarang.

Fasa satu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 di seluruh negara yang berkuat kuasa mulai 1 Jun lepas telah menunjukkan perkembangan positif dalam usaha melandaikan lengkuk jangkitan covid-19, kata Menteri Kanan (Kluster keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, perkara itu terbukti selepas kes harian covid-19 berjaya diturunkan daripada rekod tertinggi lebih 9,000 kes pada bulan Mei kepada 5,419 semalam dan beliau berharap kes harian akan terus menunjukkan penurunan.

“Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam merupakan satu strategi peralihan keluar secara berfasa daripada kemelut covid-19. Pelan ini mengambil kira semua pertimbangan bagi memastikan keputusan yang diambil adalah demi menyelamatkan nyawa serta kelangsungan hidup rakyat.

“Fasa pertama PKP menyeluruh ini terpaksa dilaksanakan susulan peningkatan kes mendadak yang mengncm sistem kesihatan awam. Justeru, kerjasama anda semua amat diperlukan bagi menjayakan Pelan Pemulihan Negara ini,” menurutnya dalam kenyataan mengenai PKP dan PKP Diperketatkan (PKPD) pada Rabu.

Ismail Sabri juga berkata, Majlis keselamatan Negara (MKN) menerima 266 aduan ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) mengikut kategori yang memerlukan tindakan penguatkuasaan pelbagai kementerian dan agensi dari 6 hingga 14 Jun lepas.

“INI APA YANG PATUT KERAJAAN BUAT” – Najib Razak

Menerusi laman facebook rasmi Najib Razak, beliau telah memuat naik satu posting tentang apa yang terjadi sepanjang PKP 3.0. Perkara ini sebenarnya telah pun berulang kali bekas Perdana Menteri, Dato Seri Najib Razak utarakan.

Dengan kenyataan dari Menteri Ismail Sabri yang memberitahu bahawa ada kesan positif selepas PKP 3.0 dilaksanakan tetapi jika dilihat pada rakyat terutama golongan b40 pasti kerajaan akan tahu bahawa rakyat sedang susah. Justeru itu Najib Razak telah keluarkan beberapa cadangan kepada kerajaan.

1) Moratorium pinjaman automatik tanpa faedah untuk tempoh 3 bulan bagi B40, M40 dan PKS. Arahkan bank juga untuk hentikan panggilan dan surat menuntut bayaran dari peminjam selagi negara masih dalam Total Lockdown.

2) i-Sinar 2.0 dan i-Lestari 2.0. 3) Naikkan bantuan tunai bagi kategori B40, bujang dan perkenalkan bantuan tunai bagi M40. 4) Kembalikan diskaun bagi bil elektrik. Najib razak memohon agar

kerajaan jangan tunggu lagi dan laksanakan terus untuk membantu rakyat yang sedang dalam kesusahan ini. Tidak sampai 30 minit, jumlah tanda suka pada posting beliau telah mencecah 14 ribu dan jumlah perkongsian menghampiri 600.

Komen Warganet:

“Terus perjuangkan nasib rakyat bossku, i sinar i lestari 2.0 kasi cepat, kilang diminta tutup beroperasi abis mana datang sumber pendapatan kalau tidak bekerja, fikir logik la menteri pakatan nasional allah taala bagi otak dan akal”

“Assalamualaikum Dato’seri.. Datuk seri Tolong la bangkit kan lagi berkenaan I-SINAR serta I-LESTARI Supaya di sambung lagi..Kami perlu kan duit sendiri. Menteri kewangan tak apa la gaji berpuluh ribu.. Tu rezeki dia. Kami nk duit kami ja” “Saya yakin cadangan datuk sri ini bernas dan mengambil kira kesimbangannya. Mana yg baik dan perlaksanaan nya manpu dilaksana buat rakyat kita mesti sokong”

Sumber : Sinar Harian / FB Najib Razak

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.