Nabila Huda bengang apabila ada yang cuba tegur dirinya macam ni. Sekali ini respons Nabila sampai buat semua tergamam.

PELAKON Nabila Huda bengang dengan tindakan segelintir individu yang gemar menegur bentuk badannya yang mana disifatkan terlalu sensitif. Rimas dengan komen body shaming, Nabila atau nama sebenarnya Nabila Huda Suhaimi, 36, mendedahkan dia juga sudah menyenarai hitam beberapa produksi yang mengeluarkan kata-kata menyentuh fizikalnya.

“Kenapa mesti ada manusia yang akan cakap ‘dah gemuk sekarang, tembamnya tak macam dulu, berisinya’. Eh pergi matilah badan orang itu macam mana pun why bother? Kau sendiri pun insecure dengan diri kau yang ada double chin, berlemak sana sini, lepas itu kau cemburu pula dengan badan orang lain. Aku gemuk ke kurus biar saja la. Kenapa nak kena bandingkan dulu dengan sekarang.

Nabila memberi amaran kepada orang yang suka mengeluarkan perkataan membabitkan body shaming.

“Sedangkan produksi pun saya boleh blacklist sebab mengeluarkan kata-kata ini, bayangkan korang yang tak ada kena mengena dalam hidup saya, macam mana level benci dia,” katanya.

Anak kepada penyanyi Amy Search ini memuat naik status mengenai perkara itu menerusi laman Instagram miliknya pada Ahad dan mendapat perhatian warganet serta rakan selebriti yang bersetuju dengannya.

Dalam pada itu, pelakon filem M4M4 ini menegaskan dia mampu mengubah penampilannya pada bila-bila masa bersesuaian dengan karekter lakonan yang diminta. Bagaimanapun Nabila tetap bersyukur dengan keadaan fizikal kini memandangkan dia menjalani kehidupan yang bahagia disamping suami, anak dan kerjayanya.

Lebih baik anda berhenti kalau tak nak saya keluarkan kata-kata kesat yang boleh menyakiti hati anda dan keluarga anda. “Untuk pengetahuan, saya boleh kuruskan badan atau gemukkan bila-bila masa saya mahu. Kalau saya nak kurus minggu depan saya boleh saja dapat.

“Semua orang yang pernah bekerja dengan saya, mereka boleh minta tanpa masalah. Memang itu sebahagian dari kerjaya saya. Untuk sekarang, saya di rumah, MCO… Jobless. Jadi, siapa kisah? Saya gemuk tapi dah kahwin, saya ada suami, anak, rumah, boleh masak, bahagia, ada kerjaya, pernah menang anugerah, ada kulit cantik, ketawa siang malam pagi petang, hidung mancung dan bibir seksi. Saya lahir dikenali, saya ada tujuh ekor kucing, dua kereta dan motosikal. Semua orang sayang saya, ada gerai makan, papa saya Amy Search… awak ada apa? Awak tak ada apa-apa!” ujarnya.

Nabila meminta semua orang berhenti mempersoalkan perubahan bentuk badan orang lain.

Sementara itu, Nabila atau lebih mesra disapa sebagai Abil memberi amaran kepada sesiapa sahaja yang gemar membuat perbandingan bentuk badan sehingga menggores hati orang lain. “Saya bagi amaran keras kepada sesiapa yang suka bandingkan fasal saiz badan ni. Lebih baik anda berhenti kalau tak nak saya keluarkan kata-kata kesat yang boleh menyakiti hati anda dan keluarga anda. Awak tahu saya boleh… awak tak kenal saya! Cakap mewakili semua wanita dan lelaki yang lalui benda ini. Tak kira la macam mana rupa kita, rambut, kulit, bentuk badan, semua orang cantik dengan cara tersendiri. Berhenti membuat perbandingan. Berhenti menilai! Anda tahu ia bukan sesuatu yang baik,” tegasnya.

Tular perkongsian Nabila Huda yang lakukan begini pada anaknya. Tak sangka ini niat sebenar Abil.

Pejam cel1k pejam cel1k, dah 11 tahun umur anak dara Nabila Huda iaitu Keisha. Sempena ulang tahun kelahiran Keisha baru-baru ini, Nabila dilihat baru berpeluang untuk menyambut dan memberikan hadiah buat anak tungg4lnya itu.

Happy belated birthday

“Benda simple macam ni pun tak boleh buat tau. Mesti nak kena bagi mummy mar4h. Awak tak f0kus eh? Setiap kali semua benda mesti awak tak tahu nak buat apa. Mesti awak akan lemb4b. Why? Suka buat saya mar4h-mar4h tahu tak. Cuba buka ni fokus, saya buka sekejap ja.”

Menerusi rakaman video berdurasi 2:19 saat, Nabila dilihat sedang menegur Keisha atas kesilapan r3meh yang dilakukan. Lambat membuka sebuah k0tak, kanak-kanak ini menjadi terkedv dan men4han untuk menangis setelah dimarahi oleh ibunya secara tiba-tiba.

Walau bagaimanapun, Keisha akhirnya menangis apabila melihat sebuah tablet di dalam kotak tersebut. Ternyata, Nabila telah melakukan ‘pr4nk’ terhadap anaknya sempena sambutan ulang tahun kelah1ran. Keisha turut merangkvl Nabila sebaik sahaja menerima hadiah tersebut.

Kena la mar4h dulu kan

“Happy Belated Birthday my babygirl! Actually early this year kalau tak silap keisha cakap dia nak kumpul duit beli ipad pro sebab dia tahu mummy dia tak akan belikan. Abil pernah cerita before this i memang tak akan spend beli barang untuk keisha kalau dia nak, dia kena usaha. So dia usaha kumpul duit yang dia dapat dari mummy, abi or our family. Dan duit gaji dia everytime dia teman mummy pergi kerja jadi pembantu.”

“Latest one dia cakap dia dah kumpul dalam tabung RM450. Dia cakap lagi sikit je dah boleh beli. Sikit apa keisha. 2024 baru dapat beli anak ku! haha! I am proud as a mother bila tengok effort dan usaha dia nak kan sesuatu tanpa minta dekat Abil. Tak pernah dia mereng3k nak something dari kecil. Pastu masa birthday dia hari tu dia kata tahun ni special sebab her birthday on 11 may and she turns 11. Dia nak celebrate dengan mummy but mummy positif c0vid. I know deep inside her heart dia sedih tapi dia relax je. Then masa kuarantin tu i decided untuk beli online Ipad tu. Whatever makes her happy. Tapi sebelum happy kena la mar4h dulu kan? Sorry @lilkupukupu, You just got punked!”

Menurut Nabila, anaknya Keisha telah meluahkan hasrat untuk membeli Ipad Pro sejak awal tahun ini. Sebagai ibu, Nabila mahu anaknya berusaha sendiri untuk mengumpul wang dan membeli barang tersebut. Jelas Nabila, anaknya itu memperoleh wang daripada dirinya, suami dan juga keluarga. Malah, Keisha akan menerima wang setiap kali menemaninya ke set penggambaran.

Sumber: Nabila Huda

PERHATIAN: Pihak @LAWAKMALAYSIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @LAWAKMALAYSIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Pernah Mempelajari Bahasa Sepanyol Dan Mandarin. Nabila Huda Kongsi Keterujaan Bila Belajar Iqra Bersama Anak

Baru baru ini,Nabila Huda berkongsi keterujaannya belajar mengaji Iqra bersama anaknya,Keissha Laila bagi memenuhi masa eskoran PKP dijalankan semula. Yang menarik sekali, ini kali pertama aktres itu belajar membaca Iqra seumur hidupnya.

Kata pelakon berusia 37 tahun itu,bahkan sebelum ini dia pernah mempelajari bahasa Sepanyol dan Mandarin dan berasa sangat teruja kerana dapat menyertai kelas mengaji bersama anaknya.“Assalamualaikum. Selain daripada belajar bahasa Sepanyol dan Mandarin, hari ini merupakan hari pertama kami belajar Iqra bersama,” katanya menerusi satu hantaran dalam Instagram.

Menurut aktres filem Munafik itu lagi, sebelum ini dia bersama Keisha selalu berentap untuk menang dalam apa sahaja pertandingan dan bersetuju untuk sama-sama mengikuti kelas mengaji bersama anaknya.“Semestinya saya teruja sebab tidak pernah belajar Iqra seumur hidup. Masa dahulu kita belajar Muqaddam sahaja. Jadi kita lawn tengok siapa paling handal ,okey?” kata Nabila yang turutmemuat naik sekeping foto mengenakan hijab bersama anaknya dalam Instagram.

Perkongsian tersebut turut mendapat respons dalam kalangan rakan-rakan selebriti. Masing-masing memuji usaha anak kepada penyanyi legenda, Amy Search itu.“Hanya doa yang baik untuk awak dan seisi keluarga. Allah SWT memberkati awak dan orang yang awak sayangi selalu,” kata penyanyi Faizal Tahir. – K! ONLINE

Sekali Lagi Alami Kehilangan Kandungan. Nabila Huda Luah Rasa Sedih Dan Cerita Punca Dia Disahkan Kehilangan Kandungannya Buat Kali Kedua

Pelakon Nabila Huda berkongsi khabar sedih bayi yang dikandungnya gugu kali kedua pada Isnin.Dedah Nabila, dia mengalami pengeluaran cecair merah sebelum disahkan kehilangan kandungan.”Saya rasa kalian perlu tahu apa yang berlaku pada saya sejak dua hari lepas. Saya kehilangan kandungan lagi buat kali kedua.”Masa pertama kali tahu saya macamtu, saya sangat down. Semalam saya cuba untuk memulihkan semula perasaan itu.

“Sejujurnya, saya nak sangat ada anak. Terlalu nak sangat. Keinginan untuk ada anak tu nak sangat.”Apabila doktor sahkan saya hamil, saya sangat teruja tapi pada masa sama paran0id. Saya risau tiba-tiba ‘dia’ tiada atau ‘dia’ jatvh atau ‘dia’ tak ada kat dalam tu (rahim),” katanya menerusi sepotong video yang dimuat naik di Instagram Stories pada Rabu.

Nabila yang merupakan salah satu juri The Masked Singer Malaysia yang kini hangat ditayangkan di Astro Warna setiap Jumaat pukul 9 malam mengatakan dirinya stabil dan akur dengan ujian tersebut.”Tapi saya percaya, tak ada rezeki lagi. Saya cuma kasihan pada suami saya. Lama dia tunggu. Kenapa susah sangat? Bila kita nak sangat, teringin sangat….

“Jangan bimbang, saya ada di rumah. Semalam seharian fikir… Sakit rasanya…,” tambahnya.Nabila yang mendirikan rumah tangga bersama Mohd Izwan sejak Disember 2015 pernah kehilangan kandungan pada April tahun lalu.Menerusi perkahwinan pertama, Nabila dikurniakan seorang anak perempuan, Keisha Laila yang berusia 10 tahun.

Tak Terlintas Untuk Cetuskan Kontroversi Bila Muat Foto Kurang Sopan. Nabila Huda Ulas Lebih Lanjut Mengenai Kritikan Yang Sering Dia Terkena Bila Melibatkan PakaianKUALA LUMPUR: Aktres, Nabila Huda, 36, tidak terlintas mahu mencetuskan kontroversi apabila memuat naik foto berkemban menerusi laman sosial, Instagram, baru-baru ini.Sebaliknya, pemegang trofi Pelakon Wanita Terbaik, Festival Filem Malaysia Ke-28 menerusi filem Munafik itu melihat foto yang diambil ketika menjalani penggambaran di Terengganu mempunyai nilai seni.

“Jadi isu ke gambar berkenaan? Saya tak nampak ada yang mempertikaikan gambar ini apabila melihat ruangan komen.Saya kongsi gambar kerana ia cantik dan ada nilai seni. Saya berkemban bukan sebab babak dalam lakonan, tetapi sebab cuaca panas ketika itu.”Saya sedang menjalani penggambaran di Terengganu, waktu itu. Rumah pula tepi laut. Secara kebetulan, suami, Mohd Izwan Johar merakamkan gambar, jadi saya bergaya sakan sambil menyelitkan bunga di tepi telinga. Hasil gambar memang menakjubkan dan pencahayaan, latar belakang dan kain batik yang disarungkan memang cantik.

“Atas faktor itu, saya kongsi dalam laman media sosial. Setakat ini, saya tak nampak pula komen negatif, mungkin warganet tahu saya bukanlah jenis yang suka menunjuk tubuh semata-mata untuk meraih perhatian khalayak. Saya juga bukan sengaja nak cipta kontroversi untuk memuat naik gambar berkemban,” katanya kepada BH Online.

Nabila berkata, tidak nafikan ada kemungkinan warganet takut nak komen negatif disebabkan dirinya sering membidas sesiapa sahaja yang mengkritik tanpa usul periksa.”Jika warganet takut baguslah (ketawa). Sebelum ini, jika saya ada menerima mesej peribadi dalam IG, saya akan tanya balik apakah tidak ada kaum keluarga mereka yang berkemban.

“Bagaimanapun, tidaklah selalu saya membidas komen negatif yang dilmparkan kerana saya tahu kebanyakan yang mengkritik adalah budak sekolah.”Sebenarnya, ikut mood saya juga. Jika saya mahukan hiburan berikutan bosan, saya akan cari mana-mana komen negatif yang ditulis dan orang itulah akan menjadi sasaran. Jadi, janganlah mudah untuk memperkotak-katikkan orang dengan komen negatif dan sesuka hati,” katanya.

Anak kepada penyanyi rock legenda, Amy Search itu berkata, perasaan bersalah menghantui dirinya apabila perkongsian video dalam situasi cemas selepas kediamannya dikatakan dicer0bohi seorang individu mencurigakn menimbulkan kebimbangan kepada keluarga dan rakan selebriti.Bagaimanapun, katanya, itu hanyalah teaser awal program The Masked Singer Malaysia yang menampilkannya sebagai salah seorang juri tetap bersama lapan selebriti lain.

“Sejujurnya, timbul rasa kasihan terutama kepada rakan artis yang menyangkakan kejadian ini memang terjadi. Saya pula mana pernah bergurau dengan cara begini.”Mereka tahu apabila membabitkan soal kerja, saya akan serius. Tetapi, apabila melihat reaksi mereka pan1k, sampai ada yang nak datang rumah dan membuat laporan polis, saya pula cuak. Terfikir apakah lakonan saya keterlaluan hingga mereka percaya saya dalam bahaya.”Apabila keadaan menjadi kecoh, rasa bersalah pula menghantui diri. Tak tahu nak buat apa untuk meredakan keadaan. Apa yang mampu dilakukan hanyalah meminta maaf pada mereka,” katanya.-metro