Menteri kewangan dedah cara Putrajaya untuk desak bank bagi moratorium. Tapi akan ada benda lain pula yang akan jadi.

Berbeza dengan pandangannya awal minggu ini, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz mengakui bahawa Putrajaya boleh menggunakan Ordinan Darurat untuk memaksa bank membenarkan moratorium pinjaman menyeluruh.

Namun, jelasnya, tindakan itu akan membebankan kerajaan dan mungkin akan membawa implikasi yang besar. Kenyataan terbaru itu hadir selepas Zafrul dikritik kerana berkata kerajaan tidak boleh memaksa bank memberikan moratarium menyeluruh dalam pakej rangsangan Pemerkasa Tambahan.

Dalam tulisan yang disiarkan di The Star hari ini, Zafrul memetik Seksyen 4 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021 yang membolehkan kerajaan “memperoleh dan menggerakkan sumber-sumber yang diperlukan untuk kebaikan awam. Tetapi Seksyen 5 dengan jelas menetapkan bahawa setiap pendekatan wajib oleh kerajaan harus disesuaikan dengan pampasan kepada pihak yang telah menghasilkan sumber daya. Pendek kata, ini tidak dapat dilakukan dengan tanpa biaya yang perlu ditanggung kerajaan,” katanya.

Tambahnya, menggunakan dana awam untuk mengimbangi bank kerana memberikan moratorium menyeluruh adalah tidak berbaloi. “Tetapi hanya kerana kita boleh buat, apakah itu bererti kita mesti buat? Mengulangi moratorium menyeluruh juga bermaksud bahawa kerajaan mungkin perlu memberi ganti rugi secara signifikan kepada bank untuk langkah yang bahkan tidak diperlukan sejak awal. Bagaimana ini masuk akal dari segi kewangan, terutama dalam situasi kekurangan sumber daya untuk per4ng terhadap musuh (Covid-19) yang berkemungkinan berpanjangan dan dapat bermutasi tanpa amaran?” katanya. Zafrul berpendapat bahawa sumber daya lebih baik digunakan untuk mengagihkan bantuan atau subsidi kepada individu sasaran dan perniagaan.

Kesan jangka panjang

Selain itu, dia berpendapat bahawa “memaksa” bank memberikan moratorium menyeluruh akan memberi kesan negatif terhadap ekonomi bagi jangka panjang. “Aturan undang-undang diperlukan untuk membangun yayasan dan mengembangkan pasar yang stabil untuk membolehkan entiti membina kekayaan. Dengan menggunakan kuasa darurat secara menyeluruh, kita mungkin memaksa pihak terlibat untuk melanggar atau mengubah kontrak. Tidak mematuhi kontrak antara dua pihak akan memberi kesan serius terhadap perniagaan dan pelaburan masa depan. Ini juga mungkin mempunyai implikasi yang luas yang dapat menjejaskan pasar modal kita, dan menyebabkan aliran keluar dana yang, akhirnya mempengaruhi nilai ringgit dan meningkatkan kos menjalankan perniagaan, secara kolektif menyebabkan kesan serius jangka masa panjang terhadap ekonomi kita,” katanya.

Undang-undang, GLC dan bank

Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki sebelum ini menggesa kerajaan untuk menggunakan Akta Bank Negara Malaysia 2009 dan Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 untuk mengawal bank. Hari ini, Zafrul mengatakan bahawa menggunakan undang-undang tersebut dengan cara “bertentangan dengan semangat dan rasional” keberadaan mereka.

Asyraf juga menegaskan bahawa beberapa bank komersial dimiliki oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB), Amanah Saham Berhad (ASB) dan Tabung Haji. Mengulas perkara itu, Zafrul mengatakan bahwa rakyat akan turut terkesan jika bank-bank milik GLC ini berdepan kesukaran.

“Pendapatan yang lebih rendah dari kumpulan perbankan ini akan menghasilkan pembayaran dividen yang lebih rendah untuk ahli KWSP dan pelanggan PNB. Ringkasnya, rakyat umum yang ‘memiliki’ bank, walaupun melalui proksi entiti seperti KWSP dan PNB. Pada akhirnya, rakyat akan mendapat dividen yang lebih rendah dari KWSP, ASB atau Tabung Haji dan lain-lain jika bank mengalami kerugian melalui, misalnya, moratorium menyeluruh. Penyelesaian yang tidak perlu yang boleh dirosakkan oleh diri sendiri untuk masalah yang dihadapi ini adalah seperti memotong hidung kita untuk merosakkan wajah kita,” katanya.

Moratorium menyeluruh ‘tidak bertanggungjawab’.Oleh itu, Zafrul menekankan bahawa risikonya terlalu tinggi untuk membolehkan moratorium pinjaman menyeluruh untuk semua orang.

“Kita sudah menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi awam; mengapa perlu mencetuskan kemungkinan krisis kewangan dan perbankan? Tidak adil atau tidak bertanggungjawab bagi kerajaan untuk mengambil semua risiko ini hanya untuk memungkinkan moratorium menyeluruh untuk semua orang, terutama ketika kita tahu bahawa sekurang-kurangnya 80 peratus peminjam tidak memerlukannya, dan bank sudah memberi atau menawarkan bantuan yang disasarkan kepada peminjam yang benar-benar memerlukan pelepasan ini,” katanya.

Mohon luluskan i-Sinar 2.0, i-Lestari 2.0

Ketua Pemuda UMNO menzahirkan rasa terima kasih kepada kerajaan kerana akhirnya mendengar suara hati dan rayuan rakyat yang mahukan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sepenuhnya.

”Akhirnya Kerajaan keluarkan kenyataan rasmi untuk melaksanakan TOTAL LOCKDOWN @ PKP PENUH. Terima kasih kerana akhirnya mendengar suara hati dan rayuan rakyat!,” kata Datuk Asyraf Wajdi Dasuki. Beliau turut melahirkan harapan agar Kementerian Kewangan segera umumkan Pakej Bantuan Khas untuk rakyat yang terjejas sepanjang penutupun ini.

Selain itu membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja – i-Sinar 2.0, i-Lestari 2.0 dan arahan khas menggunakan kuasa di bawah Ordinan Darurat untuk mengarahkan institusi bank dan kewangan memberikan Moratorium 2.0 selama tiga hingga enam bulan tanpa caj tambahan.

sumber: mkini

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Isinar 2.0 akan disambung dan dibuka lagi dua minggu. Akhirnya Kwsp tampil bersuara jelaskan sesuatu tentang isinar.

Pelaksanaan Sekatan Perjalanan Penuh (SPP) atau total lockdown bertujuan untuk mengawal penularan C0vid 19 secara tidak langsung menje.jaskan pendapatan rakyat terutamanya mereka yang memperoleh gaji harian.

Selain penangguhan bayaran pinjaman bank dan moratarium terdapat juga bantuan kewangan seperti Bantuan Prihatin Nasional dan bantuan kewangan yang disalurkan oleh kerajaan negeri bagi meringankan beban rakyat semasa Perintah Kawalan Pergerakan 1.0 (PKP1.0)

Pengeluaran i-Lestari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) antaranya ditawarkan kepada ahli pada 1 April 2020. Ia membantu meringankan beban kewangan dihadapi ahli dan majikan sepanjang tempoh PKP yang mana pengeluaran daripada Akaun 2.

Kemudian, disusuli pula i-Sinar pada 21 Disember 2020 pengeluaran Akaun 1 bagi pencarum KWSP yang terjejas dalam tempoh krisis C0vid 19 untuk kelangsungan hidup. Bagaimanapun, KWSP dalam satu kenyataan menafikan dkwaan wujudnya pengeluaran i-Sinar 2.0 seperti yang tersebar akhir-akhir ini.

“Ini adalah mesej plsu yang tersebar melalui aplikasi pesanan ringkas berkenaan permohonan i-Sinar 2.0 dikatakan bakal bermula pada 15 Jun 2021. “Untuk makluman, permohonan i-Sinar yang dilancarkan pada 21 Disember 2020 masih dibuka kepada ahli hingga 30 Jun 2021.”

Selain itu, KWSP juga memohon agar para ahli berhati-hati dan mendapatkan informasi sahih menerusi i-Sinar Online dan media sosial rasmi pihaknya. “Jangan kongsi maklumat yang tidak sahih. Berwaspada dengan mesej tidak tepat berkenaan permohonan i-Sinar yang tersebar melalui aplikasi pesanan ringkas.”

Ekoran daripada pengumuman yang dibuat KWSP, sesetengah warganet menyarankan agar i-Lestari dan i-Sinar diteruskan untuk fasa kedua sepanjang tempoh total loc.kdown ini. “Itu bermaksud rakyat yang mencarum inginkan i-Lestari dan i-Sinar disambung lagi.

Nanti janganlah pula cakap kalau dah tua nanti tak ada simpanan. Sekarang ni nak hidup pun bercatu,” kata pengguna Facebook, Muhammad Hanafi Rosly. “Semoga jadi kenyataan. Tidak salah sambung pengeluaran RM 1,000 hingga Disember 2021.

Kami kategori 2 tetap mencarum 11 peratus tolak daripada gaji walaupun PKP3.0 akan berakhir entah bila. Dengan OT dan elaun kena stop dahulu,” kata pengguna Azwan Azwan.

KWSP Tampil Jelaskan

“Betul-betu tak sempat tua kena cucuk sejarum macam-macam hal. Jadinya baik habiskan duit KWSP dulu untuk kelangsungan hidup sekarang ni,” kata pengguna Adi Na.“Mohon kerajaan perhalusi lagi pengeluaran i-Sinar ok.. Sebab Covid 19 semkin naik semula. Sekian,” kata pengguna Ellbert Bert.

Pun begitu, diharapkan anda tidak menyebarkan m.aklumat yang s.alah dan berita p.alsu berkenaan i-Sinar dan kewujudan i-Sinar 2.0. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Ramai Yang Tak Senang Duduk Bila Duit I Sinar Tak Masuk Lagi. Akhirnya Pihak Kwsp Umumkan Tarikh Sebenar Duit I Sinar Akan Masuk Dalam Akaun Rakyat.

Pembayaran i-Sinar akan dilakukan setiap awal bulan. Bagi sesiapa yang telah lulus i-Sinar akan menerima pembayaran seperti yang telah dijadualkan. Semak jadual pemb.ayaran anda , sama ada anda masih lagi menerima pada bulan Mei 2021 ataupun semuanya telah selesai pada bulan sebelum ini.

Secara umumnya, pembayaran i-Sinar akan dip.roses secara berperingkat dan tarikh bayaran mungkin tidak sama bagi setiap bulan. KWSP sedang melaksanakan yang terbaik untuk pastikan bayaran diterima oleh ahli yang telah membuat permohonan.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, bila bayaran iSinar bulan kedua, ketiga dan seterusnya akan dikreditkan ke akaun bank masing-masing, khususnya untuk bulan Mei ini memandangkan Hari Raya bakal tiba. Tidak seperti i-Lestari yang dijadualkan pembayarannya setiap bulan, penerima i-Sinar akan menerima bayaran mengikut k.ategori permohonan dan tarikh kelulusan masing-masing.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memaklumkan bahawa pembayaran bagi permohonan i-Sinar untuk bulan Mei akan mula dibuat pada 3 Mei 2021 secara berperingkat sehingga 11 Mei 2021. Pemohon disarankan untuk mendapatkan status bayaran terkini melalui i-Akaun (Ahli) atau boleh hubungi talian Hotline Khas i-Sinar.

Selain daripada itu juga KWSP turut memaklumkan bahawa pengkreditan amaun ke akaun bank adalah dalam masa 1-5 hari bekerja bergantung kepada prosedur bank masing-masing. Berikut adalah makluman pembayaran bagi permohonan i-Sinar untuk bulan Mei. Kami menghargai kesabaran dan pertimbangan ahli sepanjang pmroses pemb.ayaran dilaksanakan.

Semoga Bermanfaat

Kredit : KWSP

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.